torsdag 28 maj 2015

Hällbröd - Hälsingland

Det har hänt något hemskt. Min ugn har lagt av! Numera bränner den bara på undersidan och slår man på varmluften så bränner den på sidorna. Brödbaket skulle ha kunnat avstannat helt, om det inte vore för de fantastiska tunnbröden. Numera steker vi bröden i stekpanna och det funkar bra det med. Tills jag har bestämt mig för vilken ugn det skall bli, så får köpet vänta lite. På grund av detta kommer inte mitt projekt att baka mig igenom Sverige stanna av, men det blir lite svårt att ta landskap för landskap. Nu kommer det gott och blandat från tunnbrödshögen istället.

Hällbröd - 8-10 bröd

10 g jäst
250 g mjölk
250 g vatten
15 g salt
15 g socker
250 g rågmjöl
500 g vetemjöl

Smula jästen. Häll på ljummen mjölk och vatten, vänd ner salt och socker. Vispa så att jäst, socker och salt löser sig. Vänd ner mjöl och knåda ihop till en fast deg. Låt jäsa 1-1½ timma.

Dela degen i 8-10 bitar. Gör du fler bitar blir det lite mindre bröd (ca 20 cm i diameter). Vid delning i 8 bitar kan du kavla ut bullarna till ca 30 cm kakor. Kavla gärna med kruskavel, eller picka med gaffel. Hällbröd hängdes upp i taket, för att skadedjur inte skulle komma åt dem. Av den här anledningen hålades brödet i kanten för att kunna hängas upp. Använd en äggkopp tex. om du vill göra hål.
Jag är en glad ägare till en sådan här pizza panna, som min svärfar köpte till mig på en marknad. Jag har mest stekt kött i denna utomhus, eller paella och kräftor. Nu passade jag på att göra extra stora bröd och steka dessa i denna fina panna.

Stek bröden någon enstaka minut på varje sida. Låt bröden svalna på galler. Låt gärna stå framme i ett dygn så att bröden hårdnar. Nu har du ljusa knapriga bröd att njuta av till allt gott. Dessa bröd blev en riktig favorit. Både maken, svärfar och brorsan högg i så att jag knappt fick en bit över att smaka av.

torsdag 21 maj 2015

Havregrynsbröd

Den här havregrynslimpan är mitt favoritbröd. Det svåraste i framtagningen av det här receptet har varit att beräkna hur mycket vätska det skall vara i. Gröten är ju fuktig och kan lätt lura en när man beräknar. Detta bröd bör helst jäsa i en jäskorg, annars flyter det ut väldigt. Det är dock bra om man håller sig till nedan rekommenderad vätskemängd, då detta ger den perfekta fluffiga texturen. Har man ingen form att jäsa brödet i, men ändå vill ha ett högt bröd, kan man utesluta 50 g vatten.
Havregrynslimpa

2 dl havregryn
4 dl vatten
10 g jäst/250 g levain
250 g vatten
20 g salt
100 g grahamsmjöl
500 g vetemjöl

Börja med att koka havregrynsgröt. Om man vill kan man börja med att rosta havregrynen. Det ger extra god smak på brödet. Häll upp 2 dl havregryn i din gryta och rosta på hög värme i några enstaka minuter. Rör hela tiden så att det inte bränner vid. Häll på 4 dl vatten och koka gröten som vanligt. Låt svalna helt.

Om du bakar med jäst: blanda ihop alla ingredienserna till degen och låt jäsa 1-1½ timma, tills degen har fördubblats. Knåda degen kort. Se filmsnutt med fransk knådmetod här. Forma ett runt bröd. Mjöla en brödkorg och lägg upp brödet. Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter.

Om du bakar med levain: se till att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som du har bakat med dagen innan, annars matar du den 8-12 timmar innan bakningen. Blanda ihop alla ingredienserna och låt degen autolysa (vila) i en timma. Knåda degen kort. Se filmsnutt med fransk knådmetod här. Ta bort en klump levain till nästa baktillfälle. Forma brödet enligt ovan. Låt jäsa övertäckt i  ca 3 timmar. 
Sätt ugnen på 250°C. Lägg in en plåt, som värms upp samtidigt. I botten av ugnen lägger du en ugnsform med en liter vatten i så att det blir fuktigt i ugnen. Stjälp upp brödet på den heta plåten och grädda i ca 40 minuter. Låt brödet svalna på galler.

torsdag 14 maj 2015

Kroatiska fisk- och skaldjursgrytor

För den som vill snöa in sig på kroatiska fiskgrytor, kommer det här inlägget väl till pass. Har du bara svårt att välja vilken gryta du vill laga, kommer det bli lite lättare att välja. I Kroatien har man lika många regler som undantag och varje husmor eller husfar gör på sitt sätt (därav undantagen). Grytornas titel är länkad till recepten, så klicka dig bara fram till grytan du vill laga.

Brudet od bakalara
Den mest kända varianten av brudet är Brudet od bakalara och detta är också den enda brudet där man tillsätter potatis.

Brudet
Kallas också brodet eller brujet i vissa trakter. En traditionell brudet innehåller alltså ingen potatis, men tillagas med gott om tomater. Lök och tomater gör denna gryta till en tjock och mustig sådan.

Fiskgrytan där det ingår både potatis och tomater och då talar vi om de små saftiga körsbärstomaterna.

Gregada
I denna fiskgryta ingår inga tomater. Lök, potatis och fisk är huvudingredienserna.


Hvarska gregada
På ön Hvar tillagar man sin Gregada genom att inte uteslutande använda fisk. Här tillkommer gärna skaldjur och bläckfisk.

Lešada
Är kort och gott en buljong gjord på fisk. Efter kokningen tillsätts ris och soppan berikas med fiskköttet som buljongen kokats på.

Fiš paprikaš
Norra Kroatiens pride and glory. Traditionellt sett lagas grytan över öppen eld. Flodfiskade fiskar används och att det ingår paprika i receptet, avslöjar att man regionalt ligger nära Ungern.

Buzara
Har man uteslutit fiskarna från grytorna, går de omedebart över till att kallas för buzara och då pratar vi om skaldjursgrytor.

Škampi na buzaru
Kräftor buzara tillagas med lök, tomater och vin.


Pidoće na buzaru
Musslor buzara tillagas med lök och vin.


torsdag 7 maj 2015

Popara - fiskgryta

Jag avslutar fiskgryte kavalkaden med en Popara, som är en kroatisk friskgryta där man har både potatis och tomater i receptet. Vissa säger att körsbärstomater är ett måste, andra klämmer i lite tomapuré istället.
Popara (4 port)
(Fiskgryta)

1 gul lök
4 fasta potatisar
8 dl fiskbuljong
2 dl vitt vin
1 burk körsbärstomater
1 lagerblad
500 g fisk med fast kött (gärna hela fiskar)
1 msk hackad persilja
salt
peppar
Skiva löken och lägg den i botten på grytan. Skiva potatisarna och trava dem över löken. Häll på buljong, vin, körsbärstomater och lägg i lagerblad. Låt grytan puttra i 30 minuter. Smaka av grytan med salt och peppar. Lägg i fiskköttet och persiljan och låt sjuda på väldigt svag värme i 5-10 minuter. Använder du hel fisk med ben kan den stå i lite längre, ca 10-15 minuter.