onsdag 11 mars 2015

Pärbröd - Jämtland/Härjedalen

Dessa urgoda tunnbröd innehåller potatis och i den här delen av landet kallas potatis för pären, om man inte har bytt ut det till det rikssvenska. Det går bra att grädda i ugn, men jag föredrar att grädda tunnbröd i stekpanna. Det blir alltid mindre bökigt. Receptet har jag hittat i Brödtraditioner förr och nu i Jämtland/Härjedalen som utgivits av Eldrimner. I och med att skrivelsen inte berättar om brödet är typiskt jämtländskt eller härjedalskt, så får vi förutsätta att det bakas i båda landskapen.

Pärbröd - ca 8 st


300 g kokt pressad potatis
10 g jäst/250 g levain
225 g mjölk
1 msk sirap
5 g salt
300 g vetemjöl
40 g rågmjöl
30 g mjukt smör
vetemjöl till utbakningen


Om du bakar med jäst: blanda ihop degen, knåda in smöret och låt jäsa 1-1½ timma, tills degen har fördubblats.

Om du bakar med levain: se till att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som du har bakat med dagen innan, annars matar du den 8-12 timmar innan bakningen. Blanda ihop alla ingredienserna utom smöret och låt degen autolysa (vila) i en timma. Ta bort en klump levain till nästa baktillfälle. Knåda in det mjuka smöret. Låt jäsa i  ca 3 timmar.

Dela degen i 8 bitar. Tryck eller kavla ut varje bulle till ca 15 cm i diameter. stek på båda sidor i en ooljad stekpanna. Trava bröden på varandra och linda in i kökshandduk. Avnjut gärna med en generös klick smör på.