onsdag 18 mars 2015

Kaiserbrötchen

När jag var liten och vi bilade ner från Sverige till Kroatien, brukade vi stanna utanför München hos min mammas faster och övernatta. Faster köpte alltid olika brötchen (rundstycken) i bageriet nedanför. När jag blev äldre och började läsa tyska i skolan, kunde jag gå in till bageriet själv och beställa olika små bröd. Det som mest slog mig var att det alltid doftade riktigt bröd i bageriet. Till skillnad från vårt svenska inköpsställe - en vanlig matbutik där ingenting lockade doftsinnena på brödavdelningen. Naturligtvis fanns och finns det bagerier även i Sverige, men inte där vi bodde. Det tyska bageriet har blivit en slags måttstock och självklart är det såhär det luktar hemma hos mig när det bakas på helgerna. Kaiserbrötchen heter även Kaisersemmeln och kommer ursprungligen från Österrike.


Kaiserbrötchen - 20 st

10 g jäst/300 g levain
650 g vatten
1 kg vetemjöl
20 g salt
50 g mjukt smör

Om du bakar med jäst: blanda ihop degen, knåda in smöret och låt jäsa 1-1½ timma, tills degen har fördubblats. Forma rundstycken: dela degen i 20 bitar. Runddriv varje bit så att du får fina släta bullar. Tryck eller kavla ut varje bulle till ca 15 cm i diameter. Vik in kanterna på den platta bullen mot mitten medsols. Fördela vecken på ca 6-7 veck. Tryck till ordentligt med tummen i mitten, så att vecken fäster ordentligt och inte öppnar sig under bakningen. Dofta över lite mjöl. Vänd bullarna upp och ner på bakplåten och jäs ca 40 minuter.
Om du bakar med levain: se till att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som du har bakat med dagen innan, annars matar du den 8-12 timmar innan bakningen. Blanda ihop alla ingredienserna utom smöret och låt degen autolysa (vila) i en timma. Ta bort en klump levain till nästa baktillfälle. Knåda in det mjuka smöret. Forma rundstyckena enligt ovan. Placera plåtarna med bullarna i en avstängd ugn. Fyll en ugnsform med varmt vatten och ställ på botten av ugnen. Låt jäsa i  ca 3 timmar. Skulle bullarna jäsa i rumstemperatur med duk över, skulle de ha torkat ut och det hade bildats en skorpa, som hade hindrat jäsningen.

När bullarna är färdigjästa sätter du ugnen på 250°C. Vänd tillbaka bullarna på plåtarna försiktigt så att vecken hamnar överst.
Grädda rundstyckena i 15-17 minuter, tills de fått en gyllenbrun färg.