lördag 14 mars 2015

Hemmagjorda marshmallows

Marshmallows är ingenting vi använder hemma på något sätt, men senaste grillningen med klasskamraterna så grillades det friskt med marshmallows och ungarna fick upp ögonen för detta. Det här receptet har jag hittat i Tareq Taylors kokbok Tareq helt enkelt och det är verkligen ett enkelt recept.

Marshmallows - ca 40 st

25 g gelatinblad (ca 16 st)
500 g socker
100 g glykos
160 g vatten
180 g äggvita (ca 5 st)

Strö
1 dl maizena
1 dl florsocker

Blötlägga gelatinet i kallt vatten. Koka upp socker, glykos och vatten till 130°C. Vispa äggvitorna och droppa i sockerlagen. Vispa till en fluffig italiensk maräng, som bildar fasta toppar. Smält gelatinet på låg värme i en kastrull och häll ner i marängen. Vispa noga.



Lägg ett bakplåtspapper i en form om ca 25x15 cm, då blir rutorna jämnt höga. Blanda ihop maizena och florsocker och sikta över bakplåtspappret. Häll ner smeten och låt stelna tills det är helt avsvalnat. Kan ta upp till 2-3 timmar.

Sikta maizena och florsocker på en skärbräda och stjälp upp bakplåtspappret med marshmallows smeten på ytan. Skär rutor och vänd i maizena och florsocker blandningen.

Går utmärkt att förvara i kylskåpet i plastpåse i någon vecka.

Trä gärna på pinne och grilla lite lätt, eller skär i mindre bitar och vänd ner i din favoritglass.