måndag 22 december 2014

Posne fritule - fastans frityrbollar

Som katolik, så "fastar" man 3 gånger om året. Med fasta menar jag alltså att man inte äter annat djur än fisk och inga mejeriprodukter, eller ägg. Årets sista fasta infaller på julafton och då gäller det att hitta något gott att bjuda på till efterrätt, som håller sig till fastans regler. Både jag och ungarna tycker att det blir lite spännande, medan mannen sitter med chipspåsen i handen och undrar vad vi håller på med. Dalmatiske fritule har redan varit med som ett inlägg och kika gärna där för att se hur man friterar.

Posne fritule - 1 skål

300 g vatten
10 g jäst
300 g mjöl
1 nypa salt
1 tsk socker
1 tsk mörk rom
Rivet skal av ½ citron + ½ apelsin

0,75 l olja att fritera i
2 dl socker att strö på

Smula jästen i en bunke och rör ut det med det ljumna vattnet. Vispa i salt, socker, finrivet skal av citron och apelsin, samt rom. Vänd ner mjölet och slå det med en träsked så att smeten blir elastisk och fin. Smeten skall vara något mellan smet och deg. Låt jäsa ca 40 minuter.

Värm oljan till 170°C och skeda ner smeten i den varma oljan. Fritera tills bullarna är gyllenbruna
på båda sidorna. Lägg bullarna att rinna av på hushållspapper och strö sedan socker på.