måndag 1 december 2014

Lakritskola

Att första advent redan kommit och gått är helt obegripligt. Det varma vädret får mig att tro att det fortfarande är oktober, men sedan är ju dagarna något kortare. Julklappshysterin kommer säkert igång när som helst och jag har laddat med de här goda kolorna, som man lätt kan göra ätbara julklappar av.

Lakritskola - ca 50-60 st
50 g smör
2 dl vispgrädde
400 g socker
500 g mörk sirap
15 g lakritspulver
20 g salt

Lägg alla ingredienserna i en kastrull och låt koka upp. Sänk värmen till nästan lägsta och låt koka tills termometern visar 140-145°C. Rör om då och då. Klä en form med non-stick bakplåtspapper. Jag använde en form om 17x25 cm. Formen får inte vara för stor för då blir inte kolorna tillräckligt höga.
Häll den heta kolasmeten i formen och ställ utomhus för att svalna helt. Stjälp upp kola klumpen på en skärbräda och skär i bitar och slå in i cellofan.