måndag 1 september 2014

Morotskaka

Många drar sig för att laga gamla klassiker, kanske av rädsla för att bli kallade för omoderna. Jag vill gärna hålla fast vid de klassikerna som var riktigt goda och kalla dem för tidslösa. Morotskakan är en av dem. I den här versionen finns det lite nötter. Tål du inte nötter, är det bara att hoppa över.
Morotskaka - 20 bitar

3 ägg
300 g socker
175 g rapsolja
5 g salt
400 g morötter (ca 3 st)
100 g valnötter/pecannötter
225 g vetemjöl
15 g bakpulver

Frosting
300 g naturell färskost
100 g florsocker
½ citron, saften

Dekor
20 pecannötter

Vispa ägg och socker fluffigt. Häll i rapsolja (som du kan byta ut mot annan neutral olja, men inte solrosolja) och vispa. Morötterna har du skalat och finrivit. Nötterna har du grovhackat, eller finhackad (vad du nu föredrar). Vänd ner både morötter och nötter, samt salt och rör ihop. Vänd ihop mjöl och bakpulver och vispa ner detta i smeten.

Jag använder en form om 35x26 cm, som jag täcker med ett bakplåtspapper, så att även sidorna skyddas. Häll ner smeten i formen och grädda på 175°C i ca 35 minuter. Låt kakan svalna helt innan du fortsätter.

För frostingen vispar du ihop färskost med florsocker och citronsaft. Bred frostingen över kakan. Skär 20 bitar och dekorera varje bit med en valnöt, eller pecannöt.

Enjoy!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar