torsdag 28 augusti 2014

Spätzle

Idag vill jag presentera ett alldeles speciellt litet tillbehör till maten, nämligen tyska spätzle. Visst är det gott med hemmagjord pasta, men visst tar det tid att göra? Degen skall knådas stenhård, vila 30 min och så strös det mjöl över hela köket och så skall det knådas och vevas och formas och skäras och torkas...slutligen frågar man sig om det var värt besväret. Kanske en regnig dag.

Spätzle är hemmagjord pasta som man kan göra blixtsnabbt. Degen slabbas ihop till en kletig massa, som man sedan pressar ner i kokande vatten. Jag har fixat en spätzle-"maker" från tyskland, men det går ypperligt bra att använda en potatispress. Huvudsaken är att du har något med många hål, som du kan pressa degen igenom.

Spätzle (ca 4 port)

2 ägg
125 g vatten
5 g salt
250 g mjöl

Mixa ihop ägg, salt och vatten och vänd ner mjölet. Använd gärna en träslev och banka på tills den är slät och fin. Degen skall vara väldigt kletig och lös, men inte rinnig som pannkakssmet.
 Under tiden har du kokat upp vatten och salt i en 3 liters kastrull. Ta en slev deg och pressa ner den i det kokande vattnet. Så fort spätzle pastan har flutit upp (vilket tar 30-60 sek) så är det klart. Fortsätt med degen tills allt är kokt och klart.
Servera omgående till en god gulasch.

PS. Får du spätzle över så stek dem gärna i lite smör...det tycker mina ungar blir ännu godare.