tisdag 12 augusti 2014

Polumjeseci sa orasima - Halvmånekakor med valnötter

Dessa otroligt goda halvmånekakorna av valnötter, bakade jag ihop med min makes morbrors fru i Kroatien i somras. Detta är hennes recept anpassat till en svensk plåtstorlek (ca 40x35).

Polumjeseci sa orasima - ca 50 st
(Halvmånekakor med valnötter)

Botten
200 g mjukt smör
200 g strösocker

100 g vetemjöl
200 g malda valnötter
6 äggvitor

Gul fyllning
6 äggulor
200 g florsocker

Övre lagret
1 dl mjölk
140 g florsocker
3 tsk vaniljsocker
300 g malda valnötter
140 g smör

Topping
100 g malda valnötter
Botten: Mixa det mjuka smöret med sockret tills det blir fluffigt och mjukt. Vispa äggvitorna. Vänd ner malda valnötter, vetemjöl och vispade äggvitor lite i taget i smörblandningen. Vänd försiktigt. Smörj in plåten med smör och strö på vetemjöl. Bred ut smeten över plåtens botten. Grädda på 180°C i 10 min.

Gul fyllning: Vispa äggulor och florsocker fluffigt och krämigt. Bred ut det över den heta botten och ställ tillbaka plåten i ugnen på samma temperatur. Grädda ytterligare 10 minuter. Den gula fyllningen skall ha torkat ut helt. Testa gärna genom att sticka med tandpetare lite varstans. Om den fortfarande är rinnig, kan man ställa tillbaka den i ugnen 5 minuter till. Låt nu kakan svalna helt.

Övre lagret: Koka upp mjölken och vänd ner socker och vanilj. Låt koka upp vispa tills sockret har smält. Ta bort kastrullen från spisen. Vispa omgående i valnötter och rör tills det är lent. Klicka i smöret och rör tills det har smält. Låt svalna tills ljummet. Bred ut fyllningen över kakan och toppa med Toppingen: malda mandlar. Låt kakan vila till nästa dag i kylen.

Använd ett glas eller en annan stans om ca 4 cm i diameter och forma halvmånar. dessa skall vara ca 1½ cm på bredden. Du kommer få en hel del "ful bitar" över i början och slutet och dessa är det naturligtvis tillåtet att vräka i sig under tiden du formar dina kakor.

Förvara dina kakor svalt. Frys gärna ner dem och ta fram vid behov.