Medelpad bjuder denna gången på något, som är väldigt likt hönökakor. Recept av Marianne Matsson från Borgsjöns Hembydsförening i västra
Medelpad. Receptet publicerades i tidningen Hembygden 4/2010, som ges ut
av Ångermanlands & Medelpads Hembygdsförbund.
Jullas segkakor - 4 st
100 g smör
500 g mjölk
10 g jäst
½ dl sirap
15 g salt
750 g rågsikt
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt. Häll vätskan över jästen och rör ut ihop med sirap och salt. Tillsätt rågsikt och knåda till en slät deg. Låt jäsa 1½ timma. Forma 4 kakor, som du lägger två och två på en plåt. Nagga dem och låt jäsa 30 minuter. Grädda dem på 250°C i ca 8 minuter. Låt dem svalna under bakduk.
Mums till frukost!