Snabbt och kvickt har vi kommit till Hälsingland. Receptet kommer från boken Leva Livet Lill-Babs kokbok från 2003, av Barbro Svensson. I originalrecptet ingår sirap, men jag bytte ut detta till honung, för sirapen var slut. I Hälsingland uttalas det Glöhöpper och det är trevliga små bröd som hoppar rakt från stekpannan in i munnen på mig :). Lill-babs själv serverar dessa med räkor på och det kan du läsa mer om här.
Glödhoppor - 12-16 kakor
500 g filmjölk
200 g honung/sirap
15 g salt
10 g bikarbonat
720 g rågsikt
Vispa
ihop filmjölk och honung. Blanda salt, bikarbonat med mjölet och vänd
ner i vätskan och knåda ihop till en slät deg. Dela degen i 12-16
degbitar.
Kavla ut till avlånga kakor, som du krusar med kruskavel.
Stek
i gjutjärnspanna på medelvärme på båda sidor. Täck med kökshandduk så
att kakorna håller sig varma och mjuka.