Mjölklimpa - 1 st
10 g jäst/250 g levain
500 g mjölk
750 g vetemjöl
15 g salt
½ dl honung
50 g mjukt smör
Om du bakar med jäst: blanda ihop alla ingredienserna till degen utom smöret och låt jäsa 1-1½ timma, tills degen har fördubblats. Knåda in smöret i degen. Se filmsnutt med fransk knådmetod här. Forma 2 bullar och lägg dem i en smord långform. Pudra över lite mjöl och låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter.
Om du bakar med levain: se till att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som
du har bakat med dagen innan, annars matar du den 8-12 timmar innan
bakningen. Blanda ihop alla ingredienserna utom smöret och låt degen autolysa (vila) i en timma. Knåda in smöret. Se filmsnutt med fransk knådmetod här. Ta bort en klump levain till nästa baktillfälle. Forma 2 bullar och lägg dem i en smord långform. Pudra över lite mjöl och låt jäsa
övertäckt i ca 3 timmar.
Sätt
ugnen på 225°C. Ställ in formen och grädda i ca 40
minuter. Brödet kan behöva tas ut ur sin form de sista 10 minuterna. Låt bröden svalna på galler.