Citrusmarmelad med bergamott - ca 1 liter
1 apelsin
2 bergamott
1 citron
4 dl vatten
850 g socker (lika vikt socker som kokt fruktmassa och spad)
Skrubba rent dina citrusfrukter. Lägg frukterna i en kastrull och koka i vatten (som precis täcker) i ca 15 minuter. Häll av 4 dl spad från kokningen, rästen slänger du. Ställ frukterna på en skärbräda.
Skiva
och finhacka. Är det för hett är det bara att dela frukterna
på hälften och låta svalna något. Väg frukthacket och 4 dl vatten
tillsammans. Min sats vägde 850 g, så jag fick tillsätta 850 g socker.
Låt
massan koka. Ser din marmelad mycket grov ut (det gjorde min) så kan du
använda stavmixern. Jag mixade kort med den - vill ju fortfarande ha
struktur på apelsinerna och inte barnmat. Använd gärna en termometer.
Den skall visa mellan 105-106°C för att sylten skall ha börjat bilda
gelé. Detta tog mig nästan en timma. Förbered ett gäng rena glasburkar, som du har bakat i ugnen på 100°C medan marmeladen har kokat klart. Häll omgående upp marmeladen i burkarna och förslut genast. Låt svalna och ställ i kylen.