torsdag 13 augusti 2015

Tripice - Dalmatisk tarmgryta

Några av er kommer säkert reagera starkt på det här inlägget och undra om jag inte stavat fel på namnet - för kan man verkligen äta tarmar!!! Det är faktiskt tarmgryta som presenteras här idag. I Dalmatien är Tripice, som tarmar kallas, något av en landskapsrätt. Typen av tarmar som används skall vara utav lamm, eller kalv.
När jag var yngre brukade jag hjälpa morfars syster rensa tarmarna efter slakten. Det är inte svårare än att man sticker upp en gummislang och sprutar vatten genom tarmarna. Tarmarna skall sedan vändas in och ut och tvättas noga innan man kokar dem för att ta död på alla bakterier. Så dagen till ära har jag varit hos min faster och lagat Tripice. Tarmarna har hon tagit upp ur frysen och kokat dem lätt ca 30 minuter i osaltat vatten innan vi börjar tillagningen av grytan.
Tripice - ca 8 portioner

3 gula lökar
1 msk salt
100 g pancetta (kallrökt sidfläsk)
750-1 kg lamm- eller kalv tarmar
1 morot i slantar
1 kg fast potatis i tärningar
3 vitlöksklyftor
1 vit paprika
1 lagerblad
svartpeppar
1½ dl rött vin (eller vitt)
1 liter vatten
2 övermogna tomater i tärningar
1 msk tomatpuré
1 msk hackad persilja
Finhacka löken och vänd ner den i en större gryta. Låt stekas tills den blir glansig och mjuk. Stör på saltet så att det karamelliseras. Vänd även ner pancetta skuren i större tärningar och stek lätt. vänd ner tarmarna, morot, potatis i tärningar, finhackad vitlök, paprika skuren i småbitar och stek lätt ihop med löken. Krydda med lagerblad och svartpeppar.
Häll på rött vin och lite av vattnet. Vatten tillsätts hela tiden lite i taget, som när man kokar risotto. När potatisarna är halvklara (efter ca 10 min) tillsätter man tomater och tomatpuré. Häll på resten av vattnet och låt koka 20 minuter. Smaka av sältan och strö på hackad persilja. Serveras med bröd till.