Skall man baka sig igenom Sverige så kommer man förr eller senare till de mycket goda Hönökakorna. Dessa bröd (som mamma köpte, inte bakade) växte jag och brorsan upp på, varvat med mammas dalmatiska bondbröd. Receptet är från boken Bröd från när och fjärran, dock är mängden jäst ändrad och jag har bytt ut sirapen till honung.
Hönökakor - 8-10 st
50 g smör
5 dl mjölk
10 g jäst
2 msk honung
15 g salt
770 g vetemjöl
Smält smöret på låg värme i en kastrull och häll sedan på mjölken. Värm till fingervarmt ungefär. Smula jästen i en bunke och häll på mjölken och rör ut. Tillsätt honung och salt, samt mjölet. Knåda igenom och låt jäsa i ca 1½ timma.
Dela degen i 8-10 bitar. Kavla dem på lagom mjölat bakbord, ca 2-3 mm tjocka och ca 15-20 cm i diameter. Picka med grillpinnar, eller kinapinnar. Lägg bröden 2 och två på en plåt och låt jäsa ytterligare 45 minuter. Grädda på 250°C i ca 5-7 minuter. Lägg dem på hög och täck med kökshandduk.