I år när ingenting har vuxit som det skall i trädgården, har vi fått ofantliga mängder krusbär. Tidigare år har vi knappt fått några alls. Så jag är glad! De mognar dessutom i omgångar, vilket gör att man kan äta av dem lite då och då. Här kommer ett recept på krusbärssylt, som vi gillar väldigt mycket. Nya favoriten på havregrynsgröten. Du tar 600 g socker per kilo krusbär.
Krusbärssylt - ca 1,5 kg
2 kg krusbär
1,2 kg socker
Blanda
ihop krusbär och socker och låt koka upp. Sätt spisplattan på
högsta värme. När syltmassan kokar upp kommer det skumma väldigt. Skumma
av allt som samlas på ytan. Skummet innehåller en del orenheter och
skummar man av ordentligt får man en sylt med lång hållbarhet.
Det
tar någon timma att få rätt konsistens på sylten. Mät med en
termometer. Temperaturen skall vara ca 104°C för att ha fått rätt
konsistens. Så fort sylten är klar häller du upp den i glasburkar (som
du tidigare har diskat ur och låtit stå i ugnen på 100°C i minst 30 min)
och sätter locket på (som också har diskats och fått stå i ugnen
bredvid sin glasburk). Låt nu burkarna stå och svalna och förvara sedan
svalt.
Sylten kan tyckas lite rinnig, men efter ett par dagar i kylen har den fått rätt konsistens. Om du har använt något omogna bär, så kan det lätt bli att det blir en något mer geléaktig konsistens.