Läfsor hör väl egentligen till våra västra landskap, som gränsar mot Norge, men här har jag fått ett recept från Evabritt Berggren i Matfors. Hon i sin tur har fått receptet från sin bak- och matmamma Linnéa Magnusson.
Läfsa i stekpanna - 10 st bröd á 23 cm i diameter
½ liter filmjölk
75 g socker
100 g sirap
750 g rågsikt
7 g bikarbonat
10 g salt
Blanda ihop fil, socker och sirap. Blanda ihop rågsikt, bikarbonat och salt. Vänd ner mjölblandningen i filblandningen och knåda ihop till en smidig deg. Dela upp degen i 10 bitar och kavla ut varje klump till ett runt bröd på väl mjölat bakbord. Kör över med kruskavel och stek på medelvärme i en stekpanna. Brödet sväller upp till minst det dubbla i tjocklek. Vänd brödet och stek lätt på andra sidan. Trava bröden på varandra och håll täckta med duk.
Bröden blir ganska söta och sega i smaken.