Det märks att man har kommit till rågets förlorade land, för i Härjedalen tycks det vara favoriten. Det här mycket goda rågbrödet kommer från Sveg och receptet har jag hittat i Matpraktikan: Jämtland och Härjedalen av Ulla Tham.
Råglimpor från Sveg - 2 limpor
120 g kornmjöl
120 g rågmjöl
350 g vatten
15 g smör
10 g jäst
250 g vatten
20 g salt
2 msk messmör
½ msk ättikssprit
300 g rågmjöl
420 g vetemjöl
Blanda 120 g av korn- och rågmjöl vardera och häll på 350 g varmt vatten från kranen (ca 50°C). Rör om noga för att undvika klumpar. Låt stå ca 30 minuter. Klicka i smöret och rör om tills det har smält.
Rör ut jästen i vattnet och häll över gröten. Tillsätt salt, messmör, ättikssprit och de båda mjölsorterna. Knåda ihop till en spänstig deg. Låt jästa 1-1½ timma. Forma två limpor och låt jäsa ca 30 minuter. Värm ugnen till 250°C och grädda bröden i 35 minuter.