Det här brödet vore väl perfekt för dopp i grytan. Jag smulade det faktiskt i filen och strödde lite russin över. Ostsmörgåsen smakade förträffligt och brödet höll sig som utlovat mycket saftigt. Ett bröd med karaktär.
Brödkaka på svedjeråg - 1 bröd
25 g jäst
700 g ljummet vatten
20 g salt
1 kg svedjeråg
Lös upp jästen i
det ljumna vattnet, tillsätt salt och svedjeråg. Knåda ihop till en
smidig deg. Låt jäsa 1-1½ timma under plastfolie, så att degen håller
sig fuktig.
Forma
degen till en stor kaka, som rymmer på din plåt. Det vore bra om den blev ca 3 cm tjock. Låt jäsa på plåt, övertäckt, ca 1 timma. Värm ugnen till 225°C. Låt
gräddas ca 20 minuter. Det är lite svårt att mäta innertemperaturen på en kaka, men knacka och känn på brödet så vet du om det är klart.