Brudet na hobotnicu - 5-6 port
(Bläckfiskgryta)
1 kg åtta-armad bläckfisk
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
½ stjälkselleri
1 morot
1 msk hackad persilja
200 g krossade tomater
2 dl vitt/rött vin
1 lagerblad
salt
svartpeppar
Ta ut den frusna bläckfisken från frysen och låt tina i kylen till nästa dag. Lägg bläckfisken i vatten och låt koka 20 minuter. Häll bort vattnet. Låt bläckfisken svalna så att den går att hantera.
Skär bort övre delen på bläckfisken - se instruktioner här. Skär bläckfisken i mindre bitar och ställ åt sidan.
Hacka löken och stek den glansig på svag värme i lite olivolja. Salta mot slutet så att löken karamelliseras. Vänd ner hackad vitlök, persilja och krossade tomater. Häll på vin och vatten och låt koka upp. Vänd ner bläckfisken och lagerbladet. Låt allt koka på svag värme ca 45 minuter. Bläckfisken kommer bli mjuk och härlig på den här tiden. Smaka av med salt och peppar. Servera med polenta till.