tisdag 31 december 2013

Oronges - Flugsvampar

Här kommer ytterligare en nätt liten förrätt, som uppmärksammas mest av barnen. Även detta receptet är enkelt att göra och äggfyllningen kan förstås växlas i det oändliga. Detta är lite pilligt för de små fingrarna, men ungarna var mycket nöjda med sitt resultat.

Flugsvampar – 2 st

1 tomat
2 hårdkokta ägg
4 gröna oliver
2 salta sardeller
1 tsk vinäger
1½ msk olivolja
1 nypa salt


Skölj tomaten och dela den på hälften. Skär ut kärnhuset så att båda tomathalvorna bildar varsitt lock. Skala äggen. Skär av toppen på äggen (spara till senare) och lite av botten så att ägget så att du precis kommer fram till äggulan.

Skrapa ur äggulan ur båda halvorna. Arbeta försiktigt så att du inte skadar äggvitan. Kärna ur oliverna och hacka dem ihop med sardellerna. Tillsätt vinäger, olivolja och salt. Mosa ihop äggulan med oliver, sardeller och vinägretten. Fyll äggvitorna med moset.

Ställ äggen på hackad sallad och ställ tomathalvorna som lock på. Finhacka äggvite topparna och dekorera locken så att det ser ut som flugsvampar.

Receptet kommer från La Cuisine est un jeu d'enfants av Michel Oliver.

måndag 30 december 2013

Tomates Accordéon - Dragspelstomater

Ungarna ägnade en hel förmiddag åt att göra små roliga förrätter att överraska sin pappa med. Visst skulle de även passa på ett buffébord? Dessa är busenkla att göra och ser urtjusiga ut.
 Dragspelstomater – 2 st

1 hårdkokt ägg
2 tomater
2 svarta oliver
2 gröna oliver
1 msk vinäger
2 msk olivolja
2 krm salt

Tvätta tomaterna och skär snitt i tomaterna som inte går ända ner. Tomaterna skall fortfarande hänga ihop. Skala och skiva det hårdkokta ägget. Dela varje äggskiva på hälften och placera mellan varje tomatskiva.

Kärna ur oliverna. Hacka oliverna, häll på vinäger, olivolja och salt och skeda över vinägretten över äggen.
Receptet kommer så klart från La Cuisine est un jeu d'enfants av Michel Oliver.

söndag 29 december 2013

Kulfi - indisk glass

Årets sista inlägg blir den här fantastiskt goda glassen, som funkar perfekt på en nyårsmeny. Det är gott, gott, gott med Kulfi och sött, sött, sött. Kulfi kommer från Indien där man oftast dekorerar glassen med bladguld. Jag gillar inte sådana finesser. Det blir lite goda nötter hos oss.




















Kulfi - ca 10-12 port
(Indisk glass)

1 liter mjölk
1 liter grädde
2 dl socker

Valfri smaksättning:
1 tsk stött kardemumma 

Valfri topping:
2  msk hackade mandlar
eller
2 msk hackade pistagenötter


Häll upp mjölk, grädde, socker och stött kardemumma i en vid kastrull. 
Kokar man mjölken i en vid kastrull kommer glassen bli klar mycket fortare.

Mjölken går till att bli en kräm...

...till att bli en kolasås. Koka såsen tills 1 liter kvarstår. Detta kan ta olika tid beroende hur vid din kastrull är, eller hur stor mängd du har. Min kräm tog ca 45 minuter att koka (när jag gjorde halva satsen). Man behöver passa den noga i början och slutet, men håll dig gärna i samma rum hela tiden.

Låt svalna och häll upp i en plastlåda. Frys ner i ca 3-4 timmar. Vispa igenom glassen och frys ner 1 timma till.

Strö på lite hackade nötter och servera till de godsugna.

lördag 28 december 2013

Domaća salata - Kroatisk potatissallad

Har man mycket att pyssla med i köket tills gästerna kommer tycker jag att det kan vara god idé att servera en kall potatissallad, så har man ugnen fri till annat. Denna potatissalladen är en kroatisk klassiker, som tillagas året om. Vi serverar den till grillat kött, ugnsbakad fisk och till kokt korv.
Domaća salata - 6 port

2 kilo fast potatis
½ röd paprika
1 rödlök
salt
peppar
½ dl olivolja
(2 msk vinäger)

Koka potatissarna med skalet på. Låt svalna något innan du skalar dem. Skiva potatisarna. Hacka paprika och lök och vänd ner bland potatisarna. Krydda med salt och peppar. Ringla över olivolja. De som gillar lite syrligare sallader brukar även skvätta på lite vinäger.

fredag 27 december 2013

Helstekt röding med juliennestrimlade grönsaker


Nyår närmar sig med stormsteg och det kan vara dags att planera ihop en liten meny, ifall man skall ha bjudning hemma. Denna rätt är busenkel och snabb att laga.


Helstekt röding med juliennestrimlade grönsaker - 2 personer

1 stor röding
1 morot
1 palsternacka
½ röd paprika
1 msk hackad persilja
salt
peppar
olivolja
3 skivor citron

Strimla grönsakerna och stek dem lite lätt i olivolja. Salta och peppra. Vänd ner grönsakerna i botten av en ugnsfast form. 

Rensa fisken och gnid in den väl i salt. Stänk lite olivolja i en stekpanna och bryn rödingen på båda sidorna. Lägg ner den över grönsakerna. Lägg citronskivor på fisken.

Stek fisken på 175°C i ugnen 20-25 min. Strö hackad persilja över fisk och grönsaker. Servera med god potatissallad till.

torsdag 26 december 2013

Ceviche

God Jul allesammans. Här kommer en smaskig förrätt, som jag serverade på julaftonen till familjen och som jag tycker passar ypperligt till nyårsmenyn, då den tillagas kall och kan förberedas innan gästerna kommer. Något för den som gillar att hacka.
Ceviche - ca 10 personer

250 g vit fast saltvattenfisk (hälleflundra, marulk etc.)
250 g rosa fast fisk (lax, röding)
5 pilgrimsmusslor
3 dl limesaft (ca 10 lime)
2 papaya
3 avokado
1 röd paprika
1 rödlök
½ gurka
salt
cayennepeppar/chili
persilja
olivolja


 Den färska fisken skär du i max 1,5x1,5 cm stora bitar. Frys gärna ner i 3 dygn vid -18°C.

 Lägg den tinade fisken och pilgrimsmusslorna i en skål och häll över limesaften. Plastfolie över och låt marineras kallt i 2-3 timmar.
 Efter 2 timmar kan kärnan vara något rå. Vill man ha den helt gravad låter man fiskbitarna dra i 3 timmar.

Hacka ihop alla grönsakerna, salta, smaksätt med hackad chili eller cayenne, ringla olivolja över och strö på hackad persilja. Servera gärna med rostat bröd.

måndag 23 december 2013

Caramels au lait - Mjölkkola

Tanken var inte att jag skulle koka någon mer kola, eller göra några fler ätbara julklappar, så kom denna morgonen. Mannen gick till jobbet och ungarna låg kvar i sängen och susade till sen morgon. En till sats kola fick det bli och så fick jag hjälp av 8-åringen, som kom yrvaken i pyjamas och ville röra. Receptet kommer från La Pâtisserie est un jeu d'enfants av Michel Oliver.
Caramels au lait - ca 40 bitar
(Mjölkkola)

400 g mjölk
400 g socker
60 g smör
60 g honung
3 g salt

Häll upp alla ingredienserna i en stor kastrull och koka på medelvärme tills sockertermometern visar 120-140°C. 120°C ger en ganska mjuk kola, medan du vid 140°C får en seg variant. Kokar du dubbla satsen är det lättare att koka till 140°C, då smeten får svårare att bränna vid. Rör hela tiden, särskilt mot slutet.
 Klä en form med non-stick bakplåtspapper. Jag använde en brödform om 10x25 cm. 
Formen får inte vara för stor för då blir inte fudge bitarna tillräckligt höga. Häll upp smeten i formen.
Låt svalna och stelna i kylen i några timmar. Skär i rutor och lina in i cellofan, eller bakplåtspapper.