Har man mycket att pyssla med i köket tills gästerna kommer tycker jag att det kan vara god idé att servera en kall potatissallad, så har man ugnen fri till annat. Denna potatissalladen är en kroatisk klassiker, som tillagas året om. Vi serverar den till grillat kött, ugnsbakad fisk och till kokt korv.
Domaća salata - 6 port
2 kilo fast potatis
½ röd paprika
1 rödlök
salt
peppar
½ dl olivolja
(2 msk vinäger)
Koka potatissarna med skalet på. Låt svalna något innan du skalar dem. Skiva potatisarna. Hacka paprika och lök och vänd ner bland potatisarna. Krydda med salt och peppar. Ringla över olivolja. De som gillar lite syrligare sallader brukar även skvätta på lite vinäger.
En gör det själv blogg om surdegsbakning, ystning, matlagning, chark och självhushållning.
lördag 28 december 2013
fredag 27 december 2013
Helstekt röding med juliennestrimlade grönsaker
Nyår närmar sig med stormsteg och det kan vara dags att planera ihop en liten meny, ifall man skall ha bjudning hemma. Denna rätt är busenkel och snabb att laga.
Helstekt röding med juliennestrimlade grönsaker - 2 personer
1 stor röding
1 morot
1 palsternacka
½ röd paprika
1 msk hackad persilja
salt
peppar
olivolja
3 skivor citron
Strimla grönsakerna och stek dem lite lätt i olivolja. Salta och peppra. Vänd ner grönsakerna i botten av en ugnsfast form.
Rensa fisken och gnid in den väl i salt. Stänk lite olivolja i en stekpanna och bryn rödingen på båda sidorna. Lägg ner den över grönsakerna. Lägg citronskivor på fisken.
Stek fisken på 175°C i ugnen 20-25 min. Strö hackad persilja över fisk och grönsaker. Servera med god potatissallad till.
torsdag 26 december 2013
Ceviche
God Jul allesammans. Här kommer en smaskig förrätt, som jag serverade på julaftonen till familjen och som jag tycker passar ypperligt till nyårsmenyn, då den tillagas kall och kan förberedas innan gästerna kommer. Något för den som gillar att hacka.
Ceviche - ca 10 personer
250 g vit fast saltvattenfisk (hälleflundra, marulk etc.)
250 g rosa fast fisk (lax, röding)
5 pilgrimsmusslor
3 dl limesaft (ca 10 lime)
2 papaya
3 avokado
1 röd paprika
1 rödlök
½ gurka
salt
cayennepeppar/chili
persilja
olivolja
Den färska fisken skär du i max 1,5x1,5 cm stora bitar. Frys gärna ner i 3 dygn vid -18°C.
Lägg den tinade fisken och pilgrimsmusslorna i en skål och häll över limesaften. Plastfolie över och låt marineras kallt i 2-3 timmar.
Efter 2 timmar kan kärnan vara något rå. Vill man ha den helt gravad låter man fiskbitarna dra i 3 timmar.
Hacka ihop alla grönsakerna, salta, smaksätt med hackad chili eller cayenne, ringla olivolja över och strö på hackad persilja. Servera gärna med rostat bröd.
Ceviche - ca 10 personer
250 g vit fast saltvattenfisk (hälleflundra, marulk etc.)
250 g rosa fast fisk (lax, röding)
5 pilgrimsmusslor
3 dl limesaft (ca 10 lime)
2 papaya
3 avokado
1 röd paprika
1 rödlök
½ gurka
salt
cayennepeppar/chili
persilja
olivolja
Den färska fisken skär du i max 1,5x1,5 cm stora bitar. Frys gärna ner i 3 dygn vid -18°C.
Lägg den tinade fisken och pilgrimsmusslorna i en skål och häll över limesaften. Plastfolie över och låt marineras kallt i 2-3 timmar.
Efter 2 timmar kan kärnan vara något rå. Vill man ha den helt gravad låter man fiskbitarna dra i 3 timmar.
Hacka ihop alla grönsakerna, salta, smaksätt med hackad chili eller cayenne, ringla olivolja över och strö på hackad persilja. Servera gärna med rostat bröd.
måndag 23 december 2013
Caramels au lait - Mjölkkola
Tanken var inte att jag skulle koka någon mer kola, eller göra några fler ätbara julklappar, så kom denna morgonen. Mannen gick till jobbet och ungarna låg kvar i sängen och susade till sen morgon. En till sats kola fick det bli och så fick jag hjälp av 8-åringen, som kom yrvaken i pyjamas och ville röra. Receptet kommer från La Pâtisserie est un jeu d'enfants av Michel Oliver.
Caramels au lait - ca 40 bitar
(Mjölkkola)
400 g mjölk
400 g socker
60 g smör
60 g honung
3 g salt
Häll upp alla ingredienserna i en stor kastrull och koka på medelvärme tills sockertermometern visar 120-140°C. 120°C ger en ganska mjuk kola, medan du vid 140°C får en seg variant. Kokar du dubbla satsen är det lättare att koka till 140°C, då smeten får svårare att bränna vid. Rör hela tiden, särskilt mot slutet.
Caramels au lait - ca 40 bitar
(Mjölkkola)
400 g mjölk
400 g socker
60 g smör
60 g honung
3 g salt
Häll upp alla ingredienserna i en stor kastrull och koka på medelvärme tills sockertermometern visar 120-140°C. 120°C ger en ganska mjuk kola, medan du vid 140°C får en seg variant. Kokar du dubbla satsen är det lättare att koka till 140°C, då smeten får svårare att bränna vid. Rör hela tiden, särskilt mot slutet.
Klä en form med non-stick bakplåtspapper. Jag använde en brödform om 10x25 cm.
söndag 22 december 2013
Struvor - kejsarkronor
Idag har jag stått hela dagen i köket. Jag har bakat bröd, kokat mera fudge, rullat maräng längder, stoppat korv, kavlat mlinci, packat julklappar OCH friterat struvor...eller Kejsarkronor, som de hette förr i tiden. Nu är jag helt slut och imorgon skall jag nog försöka att undvika köket helt, för jag är trött på att polera efter mig själv.
Struvor var jag bara tvungen att göra så här inför julen. Jag fick nämligen tag på ett sådant här fint gammalt set på auktion för inte så länge sedan.
Struvor - ca 40 st
(Kejsarkronor)
2 ägg
2 tsk socker
1 nypa salt
90 g mjöl
150 g vatten
750 ml olja
Vispa ägg, socker och salt och tillsätt mjölet. Vispa så att det inte finns några klumpar. Tillsätt vattnet pö om pö. Värm upp oljan i en kastrull. När oljan har nått 170°C är det dags att börja fritera. Du kan nu också sänka värmen till medelvärme, så kommer oljan hålla rätt temperatur utan att skena iväg för högt.
Struvor var jag bara tvungen att göra så här inför julen. Jag fick nämligen tag på ett sådant här fint gammalt set på auktion för inte så länge sedan.
Struvor - ca 40 st
(Kejsarkronor)
2 ägg
2 tsk socker
1 nypa salt
90 g mjöl
150 g vatten
750 ml olja
Vispa ägg, socker och salt och tillsätt mjölet. Vispa så att det inte finns några klumpar. Tillsätt vattnet pö om pö. Värm upp oljan i en kastrull. När oljan har nått 170°C är det dags att börja fritera. Du kan nu också sänka värmen till medelvärme, så kommer oljan hålla rätt temperatur utan att skena iväg för högt.
Värm struvjärnen i oljan medans den värms upp till rätt temperatur.
Doppa järnet i smeten. Låt inte smeten täcka järnet, utan bara upp till sidorna. Ovansidan skall vara smetfri.
Lägg ner järnet i den heta oljan.
När det har friterats ett par sekunder skakar du av struvan med lätt rörelse.
Låt den nu friteras klart.
Fritera gärna fler struvor åt gången, om det finns plats.
Doppa omgående i socker och skaka av.
Låt svalna innan du förvarar dem stängda i en burk, eller äter upp.
Receptet kommer från Prinsessornas Kokbok (1945)
lördag 21 december 2013
Svart risotto - Crni rižot
På årets mörkaste dag, bjuder jag på en svart rätt. Julafton är snart här och för oss katoliker innebär det en trevlig fasta med goda fiskrätter. Varför inte en svart risotto till förrätt? Svart risotto ser nog inte så aptitretande ut, som den är god. Denna rätt serveras ihop med den vita kalvrisotton på varenda dalmatiskt bröllop. Traditionellt använder man en liten bläckfisk sort som heter sipa, men är man i Sverige så får man hålla till godo med bläckfisk i eget bläck ur konservburk.
Crni rižot - 4 port
Den här bläckfisken är redan tillredd och behöver därför bara tillsättas emot slutet.
Stek den hackade löken glansig på svag värme. Tillsätt riset och stek det lite lätt.
Börja tillsätta buljong lite i taget. Låt riset suga upp vätskan innan du tillsätter mer. Rör hela tiden.
Risotton behöver koka ca 20 minuter under omröring.
De sista 5 minuterna tillsätter du vitt vin och bläckfisken ihop med bläcket. Rör riset och låt det suga upp det mesta av vätskan. Smaka av med salt och peppar. Dekorera med persilja och ringla gärna över lite olivolja.
Crni rižot - 4 port
(Svart risotto)
2 msk olivolja
1 gul lök
3 dl risottoris
6 dl fiskbuljong
1 dl vitt vin
200-250 g bläckfisk i eget bläck
salt
peppar
1 msk hackad persilja
Stek den hackade löken glansig på svag värme. Tillsätt riset och stek det lite lätt.
Börja tillsätta buljong lite i taget. Låt riset suga upp vätskan innan du tillsätter mer. Rör hela tiden.
Risotton behöver koka ca 20 minuter under omröring.
De sista 5 minuterna tillsätter du vitt vin och bläckfisken ihop med bläcket. Rör riset och låt det suga upp det mesta av vätskan. Smaka av med salt och peppar. Dekorera med persilja och ringla gärna över lite olivolja.
fredag 20 december 2013
Chokladstänger med puffat ris
Efter sju satser fudge och ett antal kola varianter gör jag en sista insats och fixar lite chokladstänger med puffat ris, som man fint ger bort som ätbar julklapp. Så enkelt och minimalt med jobb.
Chokladstänger med puffat ris
400 g mjölkchoklad
200 g mörk choklad
5 dl puffat ris
Smält chokladen på låg värme. Vänd ner det puffade riset och rör om. Klä en form med non-stick bakplåtspapper. Jag använde en form om 17x25 cm. Häll upp smeten i formen och låt stelna i rumstemperatur. Vänd upp på skärbräda och skär i stänger.
Chokladstänger med puffat ris
400 g mjölkchoklad
200 g mörk choklad
5 dl puffat ris
Smält chokladen på låg värme. Vänd ner det puffade riset och rör om. Klä en form med non-stick bakplåtspapper. Jag använde en form om 17x25 cm. Häll upp smeten i formen och låt stelna i rumstemperatur. Vänd upp på skärbräda och skär i stänger.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)