Här kommer en klassisk kroatisk sommarrätt. Det är säsong för dessa fina paprikorna och ugnarna älskar äta dem efter badet. Vi gör ofta en stor sats så att vi har för två dagar.
Fyllda Paprikor - 6-8 portioner
(
Punjene paprike)
1 kg vita paprikor
½ dl olja
750 g nötfärs (eller blandfärs)
300 g kallrökt kött
1 lök
1 ägg
1 stor näve ris
1 dl kolsyrat vatten
1 msk hackad persilja
salt
peppar
Redning (zaprška):
75 g smör
2 msk vetemjöl
½ msk paprikapulver
salt
peppar
ev. en nypa socker
Tvätta paprikorna och skär ut kvisten och fröna.
Hacka löken (röd eller gul) och stek den glansig och mjuk i olja.
Blanda
köttfärs, stekt lök, ägg, ris, kolsyrat vatten, persilja, salt och
peppar. Smaka av kryddningen genom att lägga en liten bit köttfärs mot
tungan. Är du äckelmagad, får du väl steka en bit och smaka av...
Skär
även det rökta köttet i mindre bitar. Använd gärna bitar med ben och ha
med svålen, den ger mycket fin smak. Varmrökt kött går bra om det blir
svårt att hitta kallrökt. Även rökt korv går bra. Go wild och lägg med
några rökta grisfötter!
Fyll paprikorna med köttfärsblandningen och ställ dem i botten av kastrullen. Lägg lite torkat kött mellan paprikorna.
Häll på kokande saltat vatten, så att det precis täcker. Låt
koka 45 minuter i vanlig kastrull, på låg värme med locket på, eller 15
minuter i tryckkokare.
Smält
smöret till redningen i en stekpanna. Strö på mjölet, vispa och låt
sjuda lite lätt utan att ta färg. Strö på paprikapulver, salt och
peppar. Häll nu på den kokta vätskan ur kastrullen som paprikorna har
kokat i. Håll värmen i stekpannan låg. Redningen skall bli len och
tjock, men får inte bli en deg utan skall vara rinnande. Smaka av och
justera kryddningen. Häll
redningen över paprikorna. Du
får inte röra i kastrullen, men använd gärna en slev att försiktigt putta undan paprikorna med så att såsen kan rinna ner. Låt koka ytterligare 15 minuter
utan lock på låg värme.
Servera med bröd eller potatisstomp.
|
Här växer paprikorna i fasters trädgård. |