söndag 28 februari 2016

Mustigt rågbröd med valnötter

Ytterligare en variant på ett mustigt rågbröd, denna gången med valnötter i. Jag tycker att valnötterna ger brödet en mycket god smak. En skiva sådant här bröd passar bäst med rejält med smör, några skivor ost och lite groddar på. Mycket gott och mättar länge.
Mustigt rågbröd med valnötter - 1 limpa

200 g levain
200 g grahamsmjöl
400 g grovt rågmjöl
550 g vatten
10 g salt
2 msk mörk sirap
75 g valnötter

Se till att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som du har bakat med dagen innan, annars matar du den 8-12 timmar innan bakningen. Blanda ihop alla ingredienserna och låt degen autolysa (vila) i en timma. Smöra en brödform om 1½ liter. Häll upp den relativt lösa degen i formen. Platta och släta till med fuktig hand. Strö på lite rågmjöl och picka med en kina pinne, så att degen får andas. Låt jäsa övertäckt i  ca 3 timmar.
Sätt ugnen på 250°C. I botten av ugnen lägger du en ugnsform med någon deciliter vatten i så att det blir fuktigt i ugnen. Kör in formen i ugnen och grädda i 60 minuter. Ta ut formen och låt vila övertäckt i 10 minuter innan du stjälper upp brödet. Linda omgående in det i 2 kökshanddukar så att ingen fukt kan lämna brödet. Låt stå tills brödet svalnat. Förvara i plastpåse i kylen. Brödet är godast efter ca 2 dagar och om du ämnar att äta upp det under arbetsveckan, behöver du inte frysa in det.