söndag 14 februari 2016

Messmörslimpa - Medelpad

Här kommer ett bröd med mycket smak. Receptet har jag hittat i boken Bröd från när & fjärran, som är skriven av Magnus Magnusson, Birgitta Persdotter och Marie Törnblom. I boken finns dokumenterat mycket om svensk brödhistoria och du kan hitta över 100 traditionella brödrecept från hela Sverige. En guldgruva med andra ord. Det kommer dyka upp några fler recept från den här boken framöver. 
Messmörslimpa - 1 limpa

10 g jäst
175 g vatten 
1 dl filmjölk
50 g messmör
10 g salt
150 g kokt potatis
60 g grahamsmjöl
60 g kornmjöl
60 g rågmjöl
250 g vetemjöl
½ tsk kumminfrön

Smula jästen i en degbunke och häll på varmt vatten och rör ut. Häll ner filmjölk och messmör och rör ut så att det blir klumpfritt. Tillsätt saltet. Riv potatisen grovt och vänd ner ihop med alla mjölsorterna, samt kumminfröna. Låt jäsa 1-1½ timma. Forma till en limpa och låt jäsa 30-45 minuter. Grädda vid 225°C i 30 minuter.