torsdag 2 april 2015

Svärmors keso kaka

Här kommer receptet på en god och fräsch kaka, som jag oftast bakar sommartid. Svärmor fick receptet av en svensk dam tror hon, när hon jobbade i en blombutik för länge sedan. Sedan spred sig receptet som en löpeld mellan kroaterna i Göteborgsområdet och bakades flitigt under 80- och 90-talet. En väldigt enkel kaka att göra, en lat och varm sommardag. 
Svärmors Keso kaka - ca 24 bitar

2 dl socker
6 ägg
1 tsk vaniljsocker
rivet skal av 1 citron
200 g mjöl
10 g (2 tsk) bakpulver

Fyllning: 3 dl grädde
500 g keso
saft av 1 apelsin
saft av 1 citron
2 msk socker

Topping:
½ dl florsocker

Smöra en rektangulär form med smör och ströbröd. Jag använde en form som är ca 34x25 cm. 
Vispa ihop ägg och socker fluffigt. Häll i vaniljsocker och riv ner citronskalet. Vänd ihop mjöl och bakpulver och vispa ner med övriga ingredienser. Häll upp smeten i formen. Grädda på 175°C i ca 25 min. Vänd upp kakan på smörpapper. Låt kakan svalna övertäckt i 2 timmar.

Skär igenom på längden med kniv, så att du får två tårtbottnar. Pressa ur saften av citronen och apelsinen. Droppa saften över båda bottnarna. Vispa grädden och smeta ut ½ av grädden över den ena kakan och andra ½ över den andra kakan. Klicka ut keso över den ena kakan. Strö socker över och lägg den andra kakhalvan över den med keso. Täck över med plastfolie och låt stå minst 8 timmar i kylskåp så att kakan hinner ”safta till sig”. Skär i rutor och pudra med florsocker.