fredag 10 april 2015

Hasselnötslimpa

Bröd med nötter i är jag väldigt förtjust i och hasselnötsbrödet hör till favoriterna. Att rosta hasselnötterna är ett måste, det framhöjer smaken i nötterna och ger det dess hela karaktär.
Hasselnötslimpa - 2 st

125 g rostade hasselnötter
10 g jäst/200 g levain
20 g salt
1 kg vetemjöl
675 g vatten

Börja med att rosta hasselnötterna på 175°C i ugnen. Det tar ca 15-20 minuter. Skalen skall ha mörknat rejält. Häll upp hasselnötterna på en kökshandduk och gnugga nötterna mot varandra och mot handduken, så att du får av så mycket skal som möjligt. Sortera ut nötterna från skalen. Häll upp 2/3 av nötterna i en matberedare/blender och vispa dem grovt. Den återstående 1/3 kan du slå grovt med en stöt så att de bara halveras. Det går bra att hamra igenom hela gänget om du hellre vill ha grova bitar rakt igenom.

Om du bakar med jäst: blanda ihop degen och låt jäsa 1-1½ timma, tills degen har fördubblats. Forma 2 limpor och lägg ner dem i varsin välsmord bakform. Dofta över lite mjöl. Låt jäsa ca 40 minuter.
Om du bakar med levain: se till att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som du har bakat med dagen innan, annars matar du den 8-12 timmar innan bakningen. Blanda ihop alla ingredienserna och låt degen autolysa (vila) i en timma. Knåda degen kort. Se filmsnutt med fransk knådmetod här. Forma bröden enligt ovan. Låt jäsa i  ca 3 timmar, täck med plastfolie och kökshandduk överst.

När bröden är färdigjästa sätter du ugnen på 250°C. Grädda dem i 40 minuter.