Det här receptet ger två fina butterkakor, så du behöver 2 formar om ca 25 cm i diameter. Butterkaka dekoreras oftast med kristyr. Jag har ingen lust med sliskigt trams idag utan är riktigt sugen på en syrlig kaka, så kristyren hoppar jag över helt.
Butterkaka med svartvinbärssylt - 2 st
Vetedeg Grunddeg
200 g levain
490 g fingervarm mjölk
750 g vetemjöl
5 g salt
150 g socker
125 g mjukt smör
Fyllning:
500 g svartvinbärssylt
Pensling:
1 vispat ägg
I och med att denna deg är söt och fet, behöver du en levain, eller
surdeg som är riktigt stark. Det räcker inte med en kylskåpskall
historia, som du matat 8 timmar innan. Denna levain bör har fått minst
två matningar och enbart ha vistats i rumstemperatur innan du sätter
fart.
Dag 1 morgon
50 g rumstempererad levain
50 g vetemjöl
25 g vatten
Knåda ihop till en fast deg och låt jäsa i 12 timmar i rumstemperatur.
Dag 1 kväll
80 g levain från ovan
80 g vetemjöl
40 g vatten
Ta 80 g levain från gårdagen, resten kan du baka något annat av. Knåda
ihop till en fast deg och låt jästa 12 timmar i rumstemperatur. Degen
har nu blivit starkare och du kommer troligtvis få en färdigjäst deg på
2-3 timmar.
Dag 2 morgon - BAKDAGEN
200 g levain från ovan
Mät upp alla ingredienserna utom smör. Rör ihop till en deg och låt nu degen
autolysa
(vila) i en timma. Lägg upp degen på ett bakbord utan mjöl. Bred ut det
och klicka på smör. Knåda degen tills smöret har trängt in och degen
blivit spänstig och slät. Olja in degen lätt och låt jäsa i en plastlåda
i rumstemperatur ca 3-4 timmar.
Vik ihop degen efter varje hel timma.
Vänd nu upp degen på mjölat bakbord. Dela den i två delar och arbeta med
den ena. Kavla ut den försiktigt till en rektangel ca 60x25 cm. Bred
på hälften av sylten. Rulla ihop och skär 3 cm tjocka snittar.
Det blir ca 14 bullar. Lägg bullarna i sina runda formar (7 st per form). Låt jäsa 2 timmar på
ett varmt ställe, dragfritt.
Värm ugnen till 225°C och grädda i 25-30 minuter.