Det har blivit dags för ett litet inlägg som jag dokumenterade i somras. Det är faster som är i farten och bakar sitt dagliga bröd. Det här typiskt dalmatiska brödet bakas på ett upphettat golv under ett glödande lock. Det är fullkomligt underbart. Faster mäter ingenting, utan häller i lite si och lite så. Det tog en stund för mig att få ihop allt, men följer du receptet lite längre ner så funkar det även i en vanlig ugn.
Mjölet vägs, man häller i salt och vatten och löser jästen i vattnet. Knåda ihop degen.
Degen knådas mycket kort.
Som ni ser här är det varken elastiskt eller färdigknådat, sett till standardförfarande.
Efter 1 timmes jäsning har autolysen gjort sitt. Degen är fluffig och något elastisk.
Degklumpen plattas ut på en duk.
Tjocklek: ca 1½ cm.
Brödet täcks så att de har det varmt och gott.
Efter 30 minuter har det fluffat upp sig rejält.
Faster tar nu tag i duken och vänder upp brödet på en brödspade.
Hon gör några hål (grov naggning) för att brödets skorpa inte skall separera sig från inkråmet.
Glödbädden är förberedd.
Faster flyttar bort de glödande bitarna och sopar lite rent med ett ris.
Brödet placeras på den varma bädden.
Brödet täcks med järnlocket och så skrapas glöden upp på locket. Faster
eldar med kvistar från gamla vinrankor och sly från närliggande skog.
En kontroll efter någon minut. Brödet har rest sig rejält, men det behöver gå lite till.
Och totalt har brödet legat under glöden kanske 10-15 minuter när det är klart.
Askan borstas bort med en risborste.
En stolt faster med sitt bröd.
1 kilo vetemjöl
650 g ljummet vatten
20 g salt
10 g jäst
eller - 1 lite mindre bröd (passar en vanlig bakplåt)
750 g vetemjöl
490 g ljummet vatten
15 g salt
10 g jäst
Följ anvisningarna ovan för hur du bakar och jäser brödet. Använder du en baksten, så ser du till att den är ordentligt uppvärmd innan bakningen. Brödet skall gräddas på 250°C i 25 minuter på baksten eller uppvärmd plåt.
Precis innan du ställer in brödet i ugnen tar du en matkniv och gör hål i brödet med handtaget.
Ett stort bröd går även perfekt att baka i en form.
Men det blir bäst resultat på en baksten med mycket fukt i ugnen.
Bröd bakat på plåt.
Bröd bakat på baksten.
Här har jag använt ett stenmalet vetemjöl, som ger en något grövre tekstur.
Det blir inte som fasters, men det är nära nog.
Det blir inte som fasters, men det är nära nog.