söndag 29 november 2015

Palaćinke punjene orasima - Valnötsfyllda pannkakor

Äter man på restaurang i Dalmatien brukar det alltid finnas valnötsfyllda pannkakor på dessertmenyn. I en snål restaurang får du två pannkakor med lite valnötsströ på och florsocker, men på en fin restaurang får du valnötsfyllning. Gud så gott! Så här kan du göra dem själv.
Palaćinke punjene orasima - 10 st
(Valnötsfyllda pannkakor)

Smet
2 ägg
250 g mjöl
1 nypa salt
4 dl mjölk
50 g smör

Valnötsfyllning
200 g malda valnötter
75-100 g florsocker
2 dl mjölk

Dekor
25-50 g mörk choklad
1 msk florsocker

Blanda ihop pannkakssmeten. Smält smöret på låg värme och vänd ner det i smeten. Stek 10 st pannkakor på ena sidan.
Blanda ihop malda valnötter med florsocker. Hetta upp mjölken så att den nästan kokar. Häll den över valnötsblandningen och blanda ihop till en smet.
Lägg en rejäl klick valnötsfyllning på halva sidan av pannkakan. En rågad matsked blir bra. Vik ihop pannkakorna till trekanter och fördela dem på en plåt.
Riv över lite mörk choklad (frivilligt) och in med dem i ugnen på 225°C i max 10 minuter. Chokladen skall bara smälta. Sikta över florsocker och servera varma. Nej - ingen glass till!!! :)