Havregrynslimpa
2 dl havregryn
4 dl vatten
10 g jäst/250 g levain
250 g vatten
20 g salt
100 g grahamsmjöl
500 g vetemjöl
Börja med att koka havregrynsgröt. Om man vill kan man börja med att rosta havregrynen. Det ger extra god smak på brödet. Häll upp 2 dl havregryn i din gryta och rosta på hög värme i några enstaka minuter. Rör hela tiden så att det inte bränner vid. Häll på 4 dl vatten och koka gröten som vanligt. Låt svalna helt.
Om du bakar med jäst: blanda ihop alla ingredienserna till degen och låt jäsa 1-1½ timma, tills degen har fördubblats. Knåda degen kort. Se filmsnutt med fransk knådmetod här. Forma ett runt bröd. Mjöla en brödkorg och lägg upp brödet. Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter.
Om du bakar med levain: se till att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som
du har bakat med dagen innan, annars matar du den 8-12 timmar innan
bakningen. Blanda ihop alla ingredienserna och låt degen autolysa (vila) i en timma. Knåda degen kort. Se filmsnutt med fransk knådmetod här. Ta bort en klump levain till nästa baktillfälle.
Forma brödet enligt ovan. Låt
jäsa övertäckt i ca 3 timmar.