Ingen Påsk utan Dalmatisk Pogača. Ja, så är känslan hemma hos oss och när jag nu bakat klart påskbröden inför morgondagens påskfrukost, ser jag att även ungarna håller med. De har varit oroliga för att jag skulle glömma, då trädgården tagit lite för lång tid. För något år sedan la jag upp ett recept på
surdegs-Pogača, men den här gången blir det på jäst. Degen räcker till en fläta och en mindre
boule, eller en stor boule, eller varför inte till 6 mindre
frukostbröd.
2 ägg
1 äggula
200 g socker
1 tsk vaniljsocker
15 g salt
skalet av 1 riven citron
skalet av 1 riven apelsin
2 msk rom
25 g jäst
25 g jäst
ca 450 g mjölk
200 g durumvetemjöl
710 g vetemjöl
75 g smör
Pensling:
1 ägg
Mjölken och äggen bör väga 580 gram tillsammans. Börja med att väga upp äggen
och äggulan, som ihop väger runt 130 g. Väger äggen mindre bör du öka mängden
mjölk. Väger äggen mer, minskar du på mjölken.
Vispa ägg, äggula, socker och vaniljsocker till en massa som vitnar av
vispningen. Vänd
ner salt, citron- och apelsinskal. Häll i romen (som du kan utesluta, men enligt tradition
skall den vara där och den gör skillnad). I en större bakform smular du jästen. Mjölken skall vara fingervarm och den tillsätter du och rör ut jästen. Häll i äggblandningen.
ner salt, citron- och apelsinskal. Häll i romen (som du kan utesluta, men enligt tradition
skall den vara där och den gör skillnad). I en större bakform smular du jästen. Mjölken skall vara fingervarm och den tillsätter du och rör ut jästen. Häll i äggblandningen.
Vänd ner allt mjöl. Knåda ihop lite lätt.
Knåda ihop lite lätt och låt jäsa i 1½ timma.
Knåda ihop lite lätt och låt jäsa i 1½ timma.
och knådar ihop degen ordentligt (se filmsnutt med fransk
knådmetod här). Den kommer bli elastisk och fin
av smöret.
Dela degen i så många bröd du vill göra och låt jäsa ca 40 minuter.Ugnen värmer du till 225°C. Pensla bröden med uppvispat ägg. Gör du en rund
boule, eller små rundstycken kan du snitta dem innan du penslar dem med
ägg. Grädda i ugnen 15 minuter. Bröden kommer ha fått rejält med färg. Sänk värmen
till 140°C och fortsätt grädda. Ovan har jag delat degen i två delar. Av första delen har jag format en rund boule, som behöver gräddas ca 40 minuter. Andra halvan av degen delade jag i två bitar och gjorde en fläta, samt ett frukostbröd. Dessa behöver gräddas i 25-30 minuter.
Låt bröden svalna helt innan du skär upp det. Dessa bröden blir väldigt
söta och äts både som kaka till kaffe och som frukostbröd med ägg.
GLAD PÅSK allesammans och hoppas att ni får njuta av en god påsk frukost!