Polumjeseci sa orasima - ca 50 st
(Halvmånekakor med valnötter)
Botten
200 g mjukt smör
200 g strösocker
100 g vetemjöl
200 g malda valnötter
6 äggvitor
Gul fyllning
6 äggulor
200 g florsocker
Övre lagret
1 dl mjölk
140 g florsocker
3 tsk vaniljsocker
300 g malda valnötter
140 g smör
Topping
100 g malda valnötter
Botten: Mixa det mjuka smöret med sockret tills det blir fluffigt och mjukt. Vispa äggvitorna. Vänd ner malda valnötter, vetemjöl och vispade äggvitor lite i taget i smörblandningen. Vänd försiktigt. Smörj in plåten med smör och strö på vetemjöl. Bred ut smeten över plåtens botten. Grädda på 180°C i 10 min.
Övre lagret: Koka upp mjölken och vänd ner socker och vanilj. Låt koka upp vispa tills sockret har smält. Ta bort kastrullen från spisen. Vispa omgående i valnötter och rör tills det är lent. Klicka i smöret och rör tills det har smält. Låt svalna tills ljummet. Bred ut fyllningen över kakan och toppa med Toppingen: malda mandlar. Låt kakan vila till nästa dag i kylen.
Använd ett glas eller en annan stans om ca 4 cm i diameter och forma halvmånar. dessa skall vara ca 1½ cm på bredden. Du kommer få en hel del "ful bitar" över i början och slutet och dessa är det naturligtvis tillåtet att vräka i sig under tiden du formar dina kakor.
Förvara dina kakor svalt. Frys gärna ner dem och ta fram vid behov.