lördag 12 januari 2013

Hemmagjort messmör

Ytterligare en produkt man gör av vassla. Om du inte vill ta tillvara på ricottan/vitmessen (se mitt tidigare inlägg om ricottaost), som blir när man kokar upp vasslan, bör du ändå ta bort denna. Risken finns att messmöret bränner vid om albuminet kokar med. Vitmessen kan du tillsätta när messmöret har kokat klart och då får den en ljusare och krämigare konsistens.

Messmör - 1 liten glasburk

Vassla från osttillverkningen




















Vasslan kokas länge, några timmar. Allt beror på hur mycket vassla du har. Använd gärna en vid kastrull, så går det fortare. Du behöver vakta i början och i slutet.

I slutet av kokningen när nästan all vätska har avdunstat måste man röra hela tiden, 
så att den inte bränner vid. 

När mesen är som en tunn gröt kan man tillsätta vitmessen om man vill. Vill man göra mesost låter man den koka vidare till en tjock och trög gröt. Bilden ovan visar en för tunn mese.

Nu är den lagom tjock, som en tunn gröt.
Nu ställer du kastrullen i ett kallt vattenbad och rör ända tills det har svalnat. Rör du inte kommer du få mjölksockerkristaller i messmöret. Vispa, vispa och vispa, det tar kanske max 5 minuter.

Perfekt och krämig. Nu har den lite syrlig smak och är ganska god på smörgås. Den kommer bli något fastare när du ställer den i kylskåpet. Har du gjort ost på ca 10 liter mjölk får du ut kanske 2-3 dl messmör. I det här fallet har jag nog fått ungefär hälften.

Jag använder ofta messmör i brunsåser och viltsåser, det ger fantastisk smak. Därför brukar jag klicka ut messmör på ett plåtfat och låta klickarna frysa, innan jag lägger dem i en påse så håller de sig styckfrysta. Nu är det bara att ta fram klickarna när man gör sås.