söndag 6 mars 2016

Lovacki ujušak - Krämig jägarsoppa

Visst är det gott med varm soppen en kall dag efter att man har varit ute i kylan? Den här mustiga soppan är perfekt en sådan dag. Vanligtvis använder man rådjur, eller annat hjortdjur. I min variant blir det älg, för vi är ju faktiskt i Sverige :). Mängden soppa räcker till 4 personer som förrätt.
Lovacki ujušak - 4 port
(Krämig jägarsoppa)

1 gul lök
500 g rådjur, kronhjort, dovhjort eller älgkött
2 msk vetemjöl
1 dl vitt vin
1 liter köttbuljong (av nöt- eller viltben)
1 msk tomatpuré
1 lagerblad
salt
peppar
lite rosmarin
lite timjan

Tillbehör
Krutonger

Finhacka löken och stek den mjuk i olivolja eller smör. Skär köttet i fina små tärningar och vänd ner det över löken. Bryn det tills det har fått färg på alla håll. Strö över vetemjöl och rör om så att det fäster på alla håll. Häll på vin och buljong. Kläm i tomatpuré och rör ut. Lägg i lagerblad och övriga kryddor. Peppra gärna lite extra om du vill ha lite bett i soppan. Låt soppan sjuda i 2 timmar, eller tills köttet är mjukt. Servera gärna med lite krutonger på toppen.