torsdag 22 oktober 2015

Päronsylt med vanilj

Jag har lovat mig själv att inte koka någon mer sylt i år, för om det är något jag är bra på så är det att koka mängder av sylt. Faktiskt mycket mer än vad vi gör av med. Är det något som är bra att ha i överflöd, så är det goda konserver och sylt kan man alltid ge bort, eller hur? Svärmor och mamma blir mycket glada när jag kommer med en burk. Ekologiska och italienska Williams päron hittade jag i matbutiken. Snordyra så klart, men jag kunde bara inte motstå. Nu är det verkligen sista koket för denna hösten. Jag lovar...

Päronsylt med vanilj - ca 1½ kg

2 kg mogna goda päron
1 vaniljstång
2 citroner, saften
900 g socker
Skala päronen,  kärna ur dem och skär dem i mindre bitar. Du kommer få ca 1½ kg fruktkött. Skåra vaniljstången och släng ner dem i kastrullen ihop med citronsaften. Du kan även skära av citronskal i tunna längder om du vill ha mer citrussmak. Låt koka upp och låt sedan sjuda på låg värme tills päronen har blivit lite mjuka.
Jag räknar med 600 g socker per kilo frukt. Strö sockret över päronen och låt koka upp igen. Ta upp ev. citronskal och vaniljstång. Mixa päronen till slät mos med en handmixer. Lägg tillbaka vaniljstången. Låt koka på medelvärme tills sylten har uppnått 104°C för rätt konsistens. Mät med en termometer. Så fort sylten är klar häller du upp den i glasburkar (som du tidigare har diskat ur och låtit stå i ugnen på 100°C i minst 30 min) och sätter locket på (som också har diskats och fått stå i ugnen bredvid sin glasburk). Låt nu burkarna stå och svalna och förvara sedan svalt.

2 kommentarer:

 1. Hej hej!
  Använder du vanligt socker eller syltsocker? Och hur länge klarar sig sylten ungefär?
  Tack för bra recept!
  Veronika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Veronika. I och med att jag är ganska motsträvig vad det gäller onödiga tillsatser, så skulle jag aldrig använda syltsocker. Endast vanligt socker i mina syltrecept. Socker är konserverande i sig och när man kokar sylten så länge så blir hållbarheten lång. Okänt hur lång, för vi brukar oftast äta upp sylten inom ett år. Jag öppnade en aprikossylt i dagarna från 2013 och även den är perfekt.

   Ett tips är att förpacka sylten i mindre burkar. När man väl har öppnat sylten kan det vara bra att äta upp den inom någon vecka.

   Radera