torsdag 11 juni 2015

Rabarber trifle

Vi har haft en riktigt kall vår och den enda avkastningen jag hittills fått från trädgården är rabarber. Saft har vi gjort, sylt har vi gjort och pajer har bakats, nu gör vi lite trifle med rabarberkompott. Mums!

Rabarbertrifle - 4 port

Crumble
50 g grahamsmjöl
50 g vetemjöl
½ msk havregryn
½ tsk bakpulver
1 msk socker
1 nypa salt
60 g smör

Rabarberkompott
400 g rabarber
½ dl socker
1 msk vatten 

Vaniljsås
3 äggulor
4 msk socker
1 vaniljstång
2 dl grädde

Blanda ihop alla ingredienserna till crumble så att det blir smulor. Strö ut smulorna på ett bakplåtspapper och skjutsa in i ugnen. Grädda ca 15 minuter på 175°C. Låt svalna.

Skär rabarbern i småbitar, häll på socker och vatten och låt koka upp i en kastrull. Sänk värmen och låt sjuda i ca 15 minuter, tills det har blivit en syltliknande konsistens. Ställ kastrullen i kallt vattenbad.

Till vaniljsåsen börjar du med att vispa grädden. Vispa äggulor, socker och fröna från vaniljstången till en gul rinnig smet.Vänd ner grädden lite i taget i den gula smeten. Försök behålla så mycket luft som möjligt.

Dags att montera: Ta fram 4 vackra stora glas, eller formar. Häll upp 2 msk crumble i botten, klicka i 2-3 msk rabarberkompott och häll på 2 cm vaniljsås. Gör ytterligare en sådan våning och toppa med 1 tsk crumble.