lördag 22 november 2014

Ärtbröd - Jämtland


Idag presenterar jag något så spännande, som ärtbröd. I receptet anges att man skall använda ärtmjöl och det kan vara nog så svårt att hitta. Det är dock väldigt lätt att göra eget ärtmjöl. Jag köpte färdigdelade gula ärtor och mixade i blendern. Det blev väldigt snabbt ett mjöl. Jag antog att brödet skulle smaka lite beskt, men det blev förvånansvärt gott och vackert gult. Originalreceptet kommer härifrån.

Ärtbröd - 4 stora eller 8 små

10 g jäst
325 g mjölk
10 g salt
1 tsk socker
60 g ärtmjöl av gula ärtor
440 g vetemjöl
25 g mjukt smör

Lös jästen i lite ljummen mjölk. Tillsätt resten av mjölken, socker och salt. Vänd ner mjölen och det mjuka smöret. Knåda ihop till en smidig deg. Låt jäsa i nästan en timma.

Dela degen i 4 bitar, forma till bullar och placera på väl mjölat bakbord. Kavla ut varje bröd till en kaka om 30 cm. Kör över med kruskavel rulla ut på het plåt i ugnen. Ugnen skall vara förvärmd till 250°C.  Det går också bra att grädda i stekpanna. Grädda ca 4-5 minuter, tills bröden bara börjat få färg. Trava dem på varandra och linda in. Låt svalna.