Flankstek i ragu med plommon och stekt polenta - 5 port
1 flankstek
1 hackad gul lök
1 hackad morot
1 hackad stjälkselleri
1 lagerblad
1 krossad vitlök
4 hackade torkade plommon
2 dl rött vin
½ liter oxbuljong
salt
peppar
Polenta:
250 g polenta
7 dl vatten
salt
Bryn steken runtom i smör.
Ta upp köttet. Stek löken mjuk, tillsätt övriga grönsaker och stek dem mjuka. Lägg tillbaka köttet i grytan ihop med grönsakerna. Häll på all vätska.
Torkade plommon hackas så att de smälter i såsen.
Lägg ett bakplåtspapper mellan locket och kastrullen och in med kastrullen i ugnen på 175°C.
Låt koka ca 2½-3 timmar.
Låt koka ca 2½-3 timmar.
Vänd steken efter halva tiden. När grytan är klar skall såsen ha tjocknat till ordentligt.
Petar du med en gaffel skall köttet lätt gå isär. Låt grytan gärna stå till nästa dag, då du värmer och serverar den.
Dela köttet i längden utmed fibrerna.
Häll det kokheta vattnet över polentan, salta och rör om. Låt stå till ett par timmar.
Stek bitar av polenta i olja i stekpanna och servera med köttet.
Flankstek. Bildkälla. |