Ni anar inte hur många samtal jag fått den här månaden från nära och kära, som frågar "har du ett bra recept på rabarberpaj?" Mitt vanligaste svar brukar vara: finns på bloggen. Just en vanlig rabarbersmulpaj har jag aldrig publicerat, då det känns aningen för basic. Men på allmän begäran kommer här mitt vanligaste och mest alldagliga recept. Finns inget enklare och godare.
Smulpaj med rabarber
180 g vetemjöl
1 msk socker
1 nypa salt
150 g smör
Fyllning
500-600 g rabarber
2 msk socker
Skölj rabarbern och skär den i bitar. Fördela i en pajform. Blanda ihop mjöl, socker och salt och vänd ner smöret som du smular sönder. Finfördela med fingrarna. Se till att du får lite större smulor och inte gryn. Smulorna smälter ihop och bildar ett fint täcke över pajen, medan grynen bara blir torra.
Grädda på 225°C i 30 minuter. Servera med vaniljsås enligt nedan recept:
Råvispad vaniljsås
Fin vaniljsås
Vaniljsås