Det har blivit dags att baka lite i Dalarna. Jag har fått två recept från Mora trakten utav min kollega Christina Brygt. Det är hennes mamma Monica, som har varit snäll och satt ihop dessa. Just receptet nedan innehåller inget jäsmedel. Bröden blir lite sega av potatisen och låter man dem stå framme blir de likt knäckebröd - hårda och knapriga. Fin smak tyckte ungarna.
Originalreceptet går så här:
Dag 1) Potatis kokas med skal och mycket salt cirka 45 min. Skala när potatisen är varm. Täck med handduk.
Dag 2) Mal potatisen. Blanda lite potatis med kornmjöl och rågsikt. Arbeta ihp väl. Gör lite deg i taget. Baka ut tunt. Krusa. Grädda i vedeldad bakugn eller på häll.
Kan inte göra ett recept på hur mycket man tar. Allt är på känn.
Tunnbröd Dalarna - 6 st
500 g mjölig potatis
200 g rågsikt
50 g kornmjöl
(½ dl vatten)
10 g salt
Koka potatisen så att den är genomkokt. Låt svalna. Skala och pressa potatisen genom en potatispress (jag tar inte fram köttkvarnen för detta). Blanda ihop potatis med båda mjölsorterna, samt salt. Om degen blir väldigt smulig kan du tillsätta lite vatten för att få ihop degen. I och med att potatisen kan innehålla olika mängd vätska kan det vara svårt att beräkna exakt mängd mjöl.
Kavla ut degen på mjölat bakbord, krusa och stek i gjutjärnsstekpanna. Vill du ha mjuka bröd travar du dem på varandra och lindar in med en duk. Vill du ha knapriga bröd låter du dem svalna på galler.