Tidigare har ni kunnat ta del av
detta recept på Pinđur. I det här nya receptet är vitlök huvudkryddan i denna härliga makedonska röra. I ursprungsreceptet, som jag har hittat
här, skall man slå alla ingredienserna tills de bildar en röra. Då min mortel är av mindre sort valde jag att mala istället. Jag väljer också att koka röran för att få längre hållbarhet. Pinđur är riktigt läckert och riktigt gott och som originalförfattaren skriver:
Sist men inte minst är Pinđur allt det som varje paprika och varje tomat vill bli.
Pinđur - ca 800 g
1 kg röd spetspaprika
700 g tomater
10 vitlöksklyftor
1 dl solrosolja
1 msk salt
Grilla paprikor och tomater tills skalen är svedda och
brända. Det går även bra att ugnsbaka. Lägg de grillade grönsakerna i en
stor kastrull med locket på så att de svettas. Nu går skalet lätt att
dra av. Ta ut kärnhuset ur paprikorna och pressa ur kärnorna ur tomaterna. Ta fram
köttkvarnen och mal grönsakerna. Mortla vitlöksklyftorna tills det blir krämigt.
Vänd ner allt i en kastrull och koka ihop med olja. Koka 45-60 minuter. Smaksätt med salt. Häll
upp het Pinđur i varma glasburkar, som du har steriliserat i ugnen
på
100°C i 30 min. Locket på med en gång. Förvara i kylskåpet.