För att vara säker på att det verkligen blir några inlagda rödbetor, har jag även gjort en vanlig inläggning med ättika. Nedan följer tillvägagångssättet för båda.
Mjölksyrade rödbetor
500 g rödbeta
500 g vatten
15 g salt
1 lagerblad
1 litet äpple
1 liten gul lök
1 svartvinbärsblad
Koka rödbetorna med skalet på. Låt svalna och skala dem. Skiva dem fint och varva i en steriliserad glasburk ihop med skivat äpple och lök.
Koka upp vatten och salt och låt svalna till rumstemperatur. Var noga med att använda lagom med salt - 2 % i hela burken.* Vid en salthalt om 6% kan mjölksyra inte längre bildas.**
Följ detaljerade instruktioner här.
*
Ättikssyrade rödbetor brukar alltid var för söta. Den här rotfrukten är redan söt som den är, så jag hoppar helt över socker i den här lagen och förlitar mig på att rödbetan tillför detta själv.
Ättikssyrade rödbetor
500 g rödbetor
500 g inläggningsättika
15 g salt
1 lagerblad
Koka rödbetorna med skalet på. Låt svalna och skala dem. Skiva dem och lägg upp i steriliserade burkar. Koka upp inläggningsättika med salt och lagerblad och häll över rödbetorna. Locket på direkt.
Övriga instruktioner hittar du här.
*Karin Bojs: Syra själv
**Anneli Schöneck: Mjölksyrejäsning av grönsaker