Karatelängd med gult bälte - 1 längd/ca 10-12 bitar
2½ dl mjölk
375 g vetemjöl
1 nypa salt
75 g socker
60 g mjukt smör
12 g jäst
Smörfyllning:
50 g smör
1 dl florsocker
½ tsk malen kardemumma
Topping:
1 vispat ägg
Crème Pâtissière:
2 äggulor
75 g
socker
½
msk vaniljsocker
25 g
vetemjöl
150 g het mjölk
Börja med krämen. Vispa
ihop äggulor, vaniljsocker och socker till en ljus och fluffig smet. Tillsätt
mjölet och vispa ihop. Häll droppvis på den heta mjölken. Häll över blandningen
till en kastrull och värm på medelvärme. Låt krämen småputtra i ett par-tre
minuter. Krämen skall bli tjock och fast.
Låt
krämen svalna. Skall du inte använda den med en gång lägger du
plastfolie på
(rakt på krämen, ingen luft emellan, för då får du ett
skinn på krämen) och förvara i kylen.
Vidare till degen. Värm mjölken till fingervarmt. Väg upp mjöl, salt och socker i en bunke. Gör en grop i mjölet och smula jästen. Häll lite mjölk på jästen och rör ut den med fingrarna. Tillsätt resten av mjölken och knåda en deg. Tillsätt det mjuka smöret. Knåda ordentligt på bakbordet så att degen blir smidig och elastisk. Låt degen jäsa övertäckt i 1 timma.
Kavla ut degen till en avlång rektangel - lika bred som plåten men lite kortare på längden. Bred på smörfyllningen och vik i tre veck. Vänd längden uppochner på en mjölad yta och kavla ut den på bredden. Snitta utmed längden så att kakan får vackra veck. Ställ på en plåt för att jäsa i ca 30 min.