Pinđur - ca 6 dl
700 g grillade röda spets paprikor
300 g färska mogna tomater
1 aubergine
2 vitlöksklyftor
1 dl solrosolja
20 g havssalt
ev ½ liten het paprika
Grilla paprikorna, eller baka dem i ugnen ända tills skinnet har blivit bränt. Paprikan kommer mjukna av detta och kärnhuset kommer kunna dras loss på nolltid. Så fort paprikorna är klara, lägger du ner dem i en kastrull och lägger locket på. Paprikorna kommer mjukna så att du lätt kan arbeta med dem.
Skala och skär auberginen i längder och grilla även den. Badda med lite olja så att de mjuknar lättare.
Nu drar du ut kärnhuset.
Skrapar bort kärnorna....
...och skär paprikorna i mindre bitar och finhackar dem. Det är inte nödvändigt att skala/dra av skinnet på paprikorna. Hacka även auberginen.
Originalreceptet finns att läsa om här och härstammar från Bitola trakten (Makedoniens näst största stad, ligger i söder mot den grekiska gränsen).
Picka
tomaterna med en kniv och lägg ner dem i kokande vatten. Låt koka 5
minuter tills skinnet börjar lossna. Lägg ner tomaterna i ett kallt
vattenbad och låt svalna. Dra av skinnet och finhacka tomaterna. Ta även
vara på saften.
Häll
lite olja i botten och vänd ner paprikor, aubergine och tomater.
Så fort
grönsakerna har kokat upp tillsätter du resterande ingredienser.
Efter 1 timma har röran mjuknat rejält.
Efter ytterligare en timma börjar den bli krämig.
Krämig och klar. Du
bestämmer naturligtvis själv hur stark du vill göra din Pinđur.
Denna mängd Pinđur tog nästan 2 timmar
att koka.
Häll
upp het Pinđur i varma glasburkar, som du har steriliserat i ugnen
på
100°C i 30 min. Locket på med en gång. Har du inte möjlighet att förvara
din röra i kylen, kan du pastörisera de fyllda burkarna i ugnen på 80°C
i
20 minuter och förvara så svalt och mörkt det går.