fredag 13 september 2013

Barbari bröd - Kameltungor

Barbari brödet är ett typiskt persiskt bröd och det var barbarerna (från dagens Afghanistan), som tog med sig brödet till detta området någongång i slutet av 1700-talet. Så mycket om historia. Mina ugnar tycker att kameltunga är det godaste brödet som finns.

Barbari bröd/Kameltungor - 4 st
(Nan-e barbari)

1 kg vetemjöl
600 g ljummet vatten
50 g olivolja
10 g jäst
20 g salt

Topping:
½ dl olivolja
20 g mjöl
40 g vatten
75 g sesamfrön

Väg upp mjölet i en bunke, häll upp lite vatten i en grop och rör ut jästen. Tillsätt saltet, oljan och resten av vattnet. Knåda degen kort. Strö mjöl över och låt jäsa i 1 timma.

Dela degen i fyra delar. Arbeta på lätt mjölat bakbord. Rulla ihop varje del till en korv och kavla kort på bredden (ca 10 cm) och sedan på längden (enligt plåten). Lägg upp bröden två och två på plåten. Badda dem med lite olivolja och låt jäsa 30 min.

Vispa ihop 20 g mjöl och 40 g vatten till en lös smet. 
Pensla bröden med smeten (den får sesamfröna att fastna. 

Tryck med fingertopparna hårt över hela bröden. Strö på sesamfrön 
och in med bröden i ugnen. Grädda på 250°C i ca 15 minuter.

Trava bröden på varandra och linda in dem i en kökshandduk så att de håller sig mjuka.

De här varianterna penslas med ägg och naggas med gaffel.

Trots en grov naggning bullar bröden upp sig rejält.