Kuglof
25 g jäst
250 g mjölk
150 g mjukt smör
70 g socker
1 msk vaniljsocker
1 ägg
4 äggulor
2 msk rom
1 citron, skalet
1 nypa salt
500 g vetemjöl
100 g russin
Topping
1 msk florsocker
Läs jästen i den ljumna mjölken. Vispa det mjuka smöret fluffigt med socker och vaniljsocker. Tillsätt ett ägg/äggula i taget. Skvätt ner lite rom, riv i citronskal och tillsätt saltet. Häll i mjölken och jästen och vänd ner mjölet. Knåda ihop lite lätt till en ganska kladdig deg. Stoppa bunken i en plastpåse, så att degen håller sig fuktig medan den jäser i ca 1 timma.
Sockerkaksformen penslar du med lite smält smör. Dofta över mjöl och ställ formen kallt medan degen jäser.
Blötlägg russin, eller anndra torkade bär, i lite ljummet vatten under tiden som degen jäser. Krama ur vattnet och strö det över degen innan du viker den ett par gånger för att fördela bären.
Klicka i degen i formen och släta till toppen. Stoppa formen i en plastpåse, så att degen håller sig fuktig medan den jäser i ca 1 timma.
Sätt ugnen på 200°C och ställ in formen. Kakan behöver gräddas i ca 50-60 minuter. Stick gärna med en provsticka. Du kommer behöva täcka kakan efter ca en kvart, så att ytan inte blir bränd. När du tagit ut kakan ur ugnen låter du den vila täckt med kökshandduk i 10 minuter innan du stjälper upp den på galler för att svalna. Låt svalna helt innan du skär fina skivor av den.