måndag 7 oktober 2013

Hemmagjord ketchup

 
Idag blir min fina 6-åring äntligen en 7-åring. I helgen hade vi kalas för klasskompisarna och det bjöds på hemmagjorda chicken nuggets, som alla barnen gladeligen doppade i den hemmagjorda ketchupen. Förutom vanliga butiksköpta tomater, hade jag även i lite av de sista tomaterna från egna plantor...såna där som bara vägrar att mogna, nu när hösten har kommit.

Hemmagjord ketchup - ca 0,75-1 liter


1,2 kg tomater
2 stora gula lökar
1 selleristjälk
3 persiljestjälkar
salt
½ dl socker
2 msk balsamvinäger
1 tsk svartpeppar

  Hacka lök och stek den glansig på svag värme i olivolja.
Tillsätt hackad selleri och persilja och stek med en kort stund.

 Picka tomaterna med en kniv och lägg ner dem i kokande vatten. Låt koka 5 minuter tills skinnet börjar lossna. Lägg ner tomaterna i ett kallt vattenbad och låt svalna. Dra av skinnet och finhacka tomaterna. Ta även vara på saften.

Lägg ner tomaterna i grytan och låt koka tills det börjar tjockna. 
Ta nu fram stavmixern och mixa till en slät puré.

Smaksätt med valfri mängd salt och socker och droppa i lite balsamvinäger om du känner att syran inte riktigt är på plats. Peppra ordentligt. Låt nu koka tills termometern visar 100°C och tappa omgående upp ketchupen i steriliserade burkar. Förvara svalt.

söndag 6 oktober 2013

Läcker plommonkaka

Lite Victoriaplommon passar perfekt till denna kakan. Använd gärna andra sorter, men se till att de är av den köttigare typen, så att de inte släpper för mycket vatten och ger dig en kladdig kaka. Den här kakan har snabbt blivit en favorit och jag har bakat den flera gånger i det senaste.

Läcker plommonkaka

200 g socker
250 g mjukt smör
4 äggulor
1 nypa salt
300 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
300 g (ca 6 st) fasta plommon

Nötkräm:
1 ägg
50 g malda hasselnötter/mandlar
1 äggvita

Topping:
2 msk florsocker


Vispa smör och socker till en krämig massa. Tillsätt äggulorna, en i taget. Vänd ihop bakpulver och mjöl och häll ner i smeten. Låt degen vila i kylen 30 min.

Vispa äggvitan. Blanda ihop ett ägg med de malda nötterna och vänd försiktigt 
ner äggvitan. Skölj, halvera och ta ut kärnorna ur plommonen.

Ta ut degen ur kylen och tryck ut hälften i en smörad och ströbröad rund ugnsfast form. 
Tryck ner plommonhalvorna jämnt över hela formen. 

Bre på den pösiga nötkrämen och avsluta med andra halvan deg.

Baka i ugnen på 180°C i 40-45 minuter. Håll koll så att den inte bränns. Stick kakan med en 
provnål för att vara säker på att degen är helt torr i mitten. Sikta över florsocker och servera.

Receptet kommer från den här fina bloggen.

lördag 5 oktober 2013

Mjölksyrad svamp




Svampsäsongen pågår sedan någon månad tillbaka och det finns mycket kvar att hämta i våra skogar. Det gäller bara att ha tålamod med fästingarna, som fördärvar allt det roliga. Nedan ser ni en kombination av skogens guld och lite av vad butikerna har att erbjuda. Mjölksyrad svamp är mycket god skivad i en sallad eller dyl.
Mjölksyrad svamp
1 kg svamp
½ liter vatten
15 g salt
1 skivad lök
1 vitlök
1 kvist rosmarin
1 lagerblad

Börja med att koka upp vatten och salt och låt svalna till rumstemperatur. Var noga med att använda lagom med salt - 2 % i hela burken. Vid en salthalt om 6% kan mjölksyra inte längre bildas.

Rensa svampen och lägg den i en kastrull. Häll på ca 1 dl vatten.

Låt koka upp. Det kommer se ut som väldigt mycket vatten, då svampen även släpper sin saft. Låt koka 5 minuter. Placera omgående i steriliserade glasburkar ihop med sitt spad. I och med att svamp inte innehåller mycket socker, behöver den kombineras med andra grönsaker för att jäsningen skall sättas igång. Krydda alltså med skivad gul lök, skivad vitlök, rosmarin kvist, lagerblad etc. Häll på saltlag ända upp till toppen av glasburken. Locket på och låt jäsa i rumstemperatur i upp till 10 dagar.

Efter ett par dagar kommer det börja bubbla ordentligt.Släpp ut luft och fyll på med mer saltlag vid behov.

Efter 10 dagar kan du ställa burkarna svalt.

fredag 4 oktober 2013

Oktober tävling 2013

Har det inte blivit dags för en tävling? Jo, jag tycker det. Bilden ovan visar något ätbart och då undrar jag vad detta kan vara? Svaret lämnar ni INTE i inlägget nedan utan på höger sida i kontaktformuläret. Jag accepterar det svenska eller kroatiska namnet. Maila in era svar senast den 15 oktober 2013 och skriv gärna med er adress.

Jag kommer dra ett 1:a, ett 2:a och ett 3:e pris. 1:a pristagaren får välja bland priserna först. Rätt svar och vinnare kommer ni kunna läsa om i inlägget den 16 oktober.

Vinster:
Brioche form från Rom, Italien (ny sådan)
Torkad libbsticka från Partille, Sverige
Torkade lagerblad från Skradin, Kroatien.

torsdag 3 oktober 2013

Mjölksyrade tomater

Nu vill inte mina tomater mer. De helt enkelt vägrar att rodna. De har börjat frysa och vill in i huset och visst kan man hänga några kvistar i gardinstängerna och vänta i någon månad innan det händer något mer, men jag petar ner dem i en burk och ser till att göra en laddning med härliga mjölksyrade tomater. Det blir mycket gott.

Mjölksyrade tomater
1 kg minitomater
1 liter vatten
30 g salt


Börja med att koka upp vatten och salt och låt svalna till rumstemperatur. Var noga med att använda lagom med salt - 2 % i hela burken. Vid en salthalt om 6% kan mjölksyra inte längre bildas.

Skölj tomaterna mycket noga, skär dem i 2-4 delar, beroende på hur stora de är 
och peta ner dem i steriliserade och avsvalnade burkar. Häll på saltlagen och locket på.


Efter några dagar bubblar det frisk. Fyll på med saltlag ifall det behövs. 
Låt jäsa i rumstemperatur i 10 dagar innan du ställer dem svalt.

onsdag 2 oktober 2013

Vitello Tonnato

Vitello Tonnato är en av de klassiska italienska nationalrätterna. Det kan låta som en mystisk kombination: kalv och tonfisk, men det smakar utmärkt ihop.

Vitello Tonnato - 4-5 port

750 g kalvinnanlår
1 gul lök
1 vitlök
3 salviablad
2 msk olivolja
salt
peppar

Tonfisksåsen:
steksky
1 dl vitt vin
120 g tonfisk
120 g majonnäs
1 salt anjovisfilé (sardell)
1 msk kapris


Bryn kalvsteken på alla sidorna och ställ den i en ugnssäker form. Strö över skivad lök, vitlök och repade salviablad. Salta och peppra. Häll olivoljan över och stek köttet på 175°C tills innertemperaturen visar ca 65°C.

Ställ köttet åt sidan och låt vila. Sila stekskyn från steken och häll upp den i en kastrull. Tillsätt vitt vin och låt koka upp, låt sjuda i 5 minuter. Blanda tonsfisk, majonnäs, hackad sardell och kapris. Häll på stekskyn och rör ihop. Skiva steken i fina skivor och häll tonfisksåsen över. Toppa gärna med några kapris och servera med råstekt potatis.

tisdag 1 oktober 2013

Öronmussling paj

Förra veckan var jag och min kollega ute på lunchen i skogen utanför jobbet och letade svamp. Varje höst brukar vi plocka drivor av trattisar, som vi kokar soppa på och äter till lunch nästkommande dag. I år råkade vi på världens vackraste svamp: Öronmusslingen. Jag inleder inlägget med några bilder direkt från skogen.


Visst ser de ut som liljor? Öronmusslingen är något omdebatterad. Tydligen har det skett dödsfall i både Japan och Kina, men det har senare visat sig vara en annan svamp personerna hade ätit och i ett annat fall har personerna lidit av svåra njurproblem. Att tillägga: även vanlig trattkantarell har lätt att ta upp gifter från sin omgivning, som njurkänsliga kanske bör undvika. Trots detta så sprids skräckhistorier på nätet, men då vi i Sverige inte har haft några omdebatterade dödsfall där man kunnat förväxla denna bohuslänska landskapssvamp, så känner jag ingen större oro. Att tillägga - denna svamp smakar bacon när man stekt den - JA! På riktigt! Bara det är värt att gå in med livet som insats!
 Trattkantarellerna är också på väg upp, men inte riktigt i några stora mängder än.

 Det blev en fin liten skörd på öronmussling, trattkantareller och lite gul taggsvamp.

Öronmussling paj - 28 cm form

Pajdeg:
1 ägg
1 nypa salt
80 g rumsvarmt smör
200 g vetemjöl

Fyllning:
1 liter öronmussling (gärna blandad med annan svamp)
1 klick smör
3 dl grädde
2 ägg
2 nävar riven ost
salt
peppar
½ tsk paprikapulver

Gör i ordning pajdegen enligt anvisningarna här.

 Öronmusslingen torrsteker jag först, för att bli av med vätskan och tillsätter sedan lite smör och saltar.

Jag kör på knaperstekt och man kan inte hålla fingrarna i styr, jag åt upp säkert 1/3 innan jag slängde ner härligheten i pajen. De övriga svamparna stekte jag i en separat stekpanna. Kavla ut degen och lägg den över pajformen (räcker till drygt en 28 cm form). Picka den med en gaffel och grädda i ugnen på 200°C i 10 min. Vispa ihop ägg och grädde, salta, peppra, krydda med lite paprikapulver. Lägg svamp i botten på pajskalet. Häll på äggsmeten och strö över riven ost. Baka i ugnen ytterligare 40 minuter, eller tills pajen fått fin färg.

 En vanlig enkel paj utanpå, men så läcker inuti.
Efter denna läckra måltid upplevde jag varken njursmärtor, eller yrsel, 
men kollegorna fortsatte fråga efter min hälsa resten av veckan.