torsdag 29 oktober 2015

Finns det onödiga kryddor?

Ibland undrar jag om man inte använder vissa kryddor bara för att de skall användas. Dessa kryddor upplever jag som smaklösa och att de inte tillför något till maten. Trots detta fortsätter jag att använda dem, för det har man alltid gjort och bevare mig väl om jag skulle göra på annat sätt än mamma, mormor och faster...ja ni vet. Det skulle väl vara att häda.

Så vilka kryddor är det jag pratar om?
Första kryddan är lagerbladet. Jag plockar prima blad i svärfars stad Skradin i Kroatien där de växer några hundratal meter från nationalparken och ett tiotal meter från floden Krkas rena vatten. Jag torkar dem i skuggan och försluter för att de skall behålla smaken. Vad jag vill säga med detta att jag verkligen tror att jag har tillgång till prima kvalité. Jag har tuggat på bladet i färskt tillstånd och även i torkat tillstånd och jag finner ingen smak. Jag inbillar mig att lagerbladet tillför must till grytan, men jag märker inte någon skillnad om jag skulle glömma slänga i det. Hur upplever ni lagerbladet?
Den andra kryddan är muskotnöten. Här kan jag dra mig till att det faktiskt luktar lite parfymigt när man river den. Men jag märker ärligt talat ingen skillnad i varken bechamel såsen, gnocchisarna, eller potatismoset om jag skulle utesluta eländet. Jag har tom rivit i oförskämt mycket för att se om det skulle göra någon skillnad - en sisådär halv nöt. Men icke. Vad tycker ni om muskotnöten?
Sedan kan jag störa mig på både gurkmeja och anchochili. Jag har använt båda kryddorna i färskt tillstånd och som pulver. Jag kan tycka att gurkmeja är snäppet bättre som rot än pulver, men fortfarande tillför den löjligt lite smak till maten och endast gulhet. Anchochili doftar lite plommon och rök, men när den väl har kokat i grytan så kunde man lika gärna vara utan den. Vad tycker ni om de här kryddorna?