torsdag 30 juli 2015

Ystningsutrustning - allt du behöver för att ysta ost

Har man väl drabbats av ostbacillen och bara får hur mycket lust som helst att ysta ost, tycker jag att man skall dra i bromsen lite vad det gäller inköpen av utrustning. Använd det du har hemma och gör det bästa av det. När du väl provat ett par gånger och kanske kommer fram till att du vill syssla med detta regelbundet, kan det vara en mycket god idé att inhandla rätt hållbar urustning.
5 liters dunkar att hämta mjölk hos bonden med är toppen att ha. Viktigt att alltid skölja noga efter användning. Sådana här dunkar hittar du här. Kostar knappt någonting.
En 10 liters kastrull måste man ha - eller åtminstone två stycken 5 liters till att börja med, så kan man köpa stora kastrullen senare. Jag köpte min stora kastrull här. Används inte bara att värma mjölk i, utan även till att göra stora satser fylld paprika, sarma och bruna bönor så klart :)

Ostlöpe måste man ha, om man inte vill göra vinägerost. Apoteket säljer sådant.


Termometern är mycket bra att ha och gärna en lång sådan. Just denna har jag köpt hos Dansk Hjemmeproduktion

Avrinningsdukar - klipp till kvadratiska dukar från gamla lakan.

 Frukt- och grönsaks plastlådor, direkt från närmaste matbutiken funkar fin-fint. Se till att det finns färdiga hål i botten. Den enda nackdelen är att de sällan går att återanvända många gånger.

Durkslag med rund botten och knappt sluttande sidor från IKEA - kika här. Finns i både 3 och 5 liters storlek. Vanliga pasta durkslag är inte att rekommendera för avrinning. I och med att botten och toppen har olika stora cirklar, spricker osten vid vändningen.

 Gammaldags ostform som man kan köpa på auktion - tex här.

 Kvadratiskt durkslag från IKEA - kika här.

Diverse olika bestickställ i rostfritt stål eller plast funkar bra. Dessa i metall från IKEA - kika här.

Se bara till att bestickställen inte är sluttande utan har raka sidor. Vid vändning av osten kan den spricka om toppen och botten är olika stora. Kolla också så att det inte finns någon räfflad botten, eller avskiljare. Dessa kommer göra stora fördjupningar i osten - som är en perfekt grogrund för oönskad mögeltillväxt.

Konservburkar är en ok lösning, men oftast en engångsprodukt. Kolla noga att burken inte börjat rosta innan du använder den igen.

Skall man ysta lite oftare än då och då, kan det vara värt att investera i ett gäng bastanta ostformar. Dessa har jag köpt hos Kemikalia. Ostformarna är ingen billig historia, men i gengäld håller de väldigt länge.

När man väl har format osten vill man kunna ställa den på en avrinnings yta, eller luftig plats.
En bakplåt med många små hål, använder jag flitigt både till att baka bröd på och låta ostarna rinna av på.

Durkslag i plast funkar fin-fint om man skall låta en liten vitmögelsost mogna i godan ro. Stoppa osten och durkslaget i en plastpåse, så behålls fukten, samtidigt som osten står luftigt.

Avrinngsbrickan är en annan favorit som jag har köpt hos Dansk Hjemmeproduktion. Här säljs även andra ystningsattiraljer och allt annat gör-det-självaren kan behöva.

Ett avrinningsnät inköpt hos Kemikalia, säljs metervis. Mycket bra att ha.


Jag måste också varna för plaströren. ANVÄND INTE BYGGRÖR VID OSTTILLVERKNING!!! Googlar man på ystningsutrustning kommer man till en del kommentarer som rekommenderar olika plaströr (gula, grå, vita och röda), som används inom byggindustrin till avlopp, dränering och vattenledning. Jag spenderade 1 timma med en säljare på Hornbach och gick igenom varningstexterna för samtliga av dessa rör. Inget av rören rekommenderas för livsmedelshantering. Samtliga rör var behandlade med olika sorters kemikalier/gifter för att, antar jag, förhindra mögeltillväxt i och med att denna typen av rör tillbringar stor tid i fuktiga miljöer. Undvik alltså dessa helt o hållet.

Det var allt jag hade att tipsa om. Känns onödigt att tillägga att om du skall göra mögelostar, så köper du bara en liten mögelostbit i butiken att smitta vidare med - enklaste sättet, men nu fick jag ju även det sagt. Har du andra tips du vill dela med dig av får du gärna lägga in en kommentar.

torsdag 23 juli 2015

Matsäckskakor - Bohuslän

Matsäckskakor finns i olika varianter och här kommer en från Västkusten. Vad de har gemensamt är att de storleksmässigt är anpassade att ha i sin matsäck. Receptet har jag ändrat något men kommer från boken Bröd från när och fjärran.


Matsäckskakor – 10 st

8 dl mjölk
25 g jäst
25 g salt
125 g honung
200 g grahamsmjöl
1000 g vetemjöl
80 g mjukt smör

Värm mjölken till fingervarmt. Smula jästen och rör ut den in den varma mjölken. Tillsätt salt och honung. Vänd ner båda mjölsorterna rör ihop till en fast deg. Låt jäsa i ca 1 timma. Klicka ut det mjuka smöret och knåda in det ordentligt så att det blir en slät och spänstig deg. Dela degen i 10 bitar och kavla, eller platta ut till tekaks stora bröd. Ca ½-1 cm tjocka och 12 cm i diameter.
Låt jäsa 30 minuter. Nagga bröden med en grillpinne.

Sätt ugnen på 250°C och grädda bröden i 8 minuter. Låt dem svalna under bakduk.

torsdag 16 juli 2015

Tuttul - Dalarna

Här kommer ett recept på tunnbröd från Rättvik i Dalarna. Receptet kommer från en av Morbergs böcker och tydligen är Tuttul en annan benämning för Tunnbröd i de här trakterna. Gott bröd är det.

Tuttul - 10 st, 30 cm i diameter

10 g jäst
500 g vatten
400 g kokt potatis pressad
15 g salt
25 g sirap
½ tsk stött anis och fänkål
500 g vetemjöl
200 g rågsikt
50 g mjukt smör

Smula jästen. Häll på ljummet vatten, vänd ner pressad potatis, salt, sirap och kryddor. Vänd ner mjöl och knåda ihop till en fast deg. Låt jäsa 1-1½ timma.

Dela degen i 10 bitar. Kavla gärna med kruskavel, eller picka med gaffel. Stek bröden någon enstaka minut på varje sida. Stapla bröden på varandra och täck med duk så att de håller sig mjuka.

torsdag 9 juli 2015

Hårt tunnbröd - Medelpad

Från Ljustorps Hembygdsförening i Medelpad kommer nästa recept på hårt tunnbröd. Originalreceptet hittar ni här. I receptet ingår havregryn, vilket ger en väldigt god smak.

Hårt tunnbröd - 10 st tunnbröd om 30 cm i diameter

700 g mjölk
100 g havregryn
10 g jäst
20 g salt
1 tsk stötta brödkryddor (anis, fänkål och kummin)
100 g rågmjöl
800 g vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt

Börja med att värma mjölken tills det ryker ur kastrullen - ca 50-60°C. Häll mjölken över havregrynen och låt svalna. Smula jästen. Häll på ljummen mjölk med havregryn, vänd ner salt och kryddor. Vispa så att jäst, socker och salt löser sig. Vänd ner mjöl och hjorthornssalt och knåda ihop till en fast deg. Låt jäsa 1-1½ timma.

Dela degen i 10-12 bitar. Gör du fler bitar blir det lite mindre bröd (ca 20 cm i diameter). Vid delning i 10 bitar kan du kavla ut bullarna till ca 30 cm kakor. Kavla mycket tunt och gärna med kruskavel, eller picka med gaffel. Stek bröden någon enstaka minut på varje sida. Låt svalna på galler så att de blir hårda. Låt gärna stå framme i rumstemperatur över natten.
Tips! Om du vill göra snibbar av bröden, kan du sporra mycket lätt tvärs över bröden innan stekningen. När bröden hårdnat kan man bara bryta isär dem och så har du färdiga bitar.

torsdag 2 juli 2015

Mjukt bröd - Medelpad

Från Ljustorps Hembygdsförening i Medelpad kommer det här goda receptet på mjuka tunnbröd. Originalreceptet ger en stor mängd vid bak av 50 st kakor och det ingår hela 2 flaskor sirap. Jag minskar som vanligt på sötman och anpassar degen till att bli lite fastare, för att slippa använda så mycket till utbakningen. Gott gott!

Mjukt bröd - 10 st tunnbröd om 30 cm i diameter

10 g jäst
650 g mjölk
20 g salt
50 g sirap
1 tsk stötta brödkryddor (anis, fänkål och kummin)
100 g rågmjöl
900 g vetemjöl
65 g mjukt smör

Smula jästen. Häll på ljummen mjölk, vänd ner salt, kryddor och sirap. Vispa så att jäst, socker och salt löser sig. Vänd ner mjöl och knåda lätt. Tillsätt det mjuka smöret och knåda ihop till en fast och smidig deg. Låt jäsa 1-1½ timma.
Dela degen i 10-12 bitar. Gör du fler bitar blir det lite mindre bröd (ca 20 cm i diameter). Vid delning i 10 bitar kan du kavla ut bullarna till ca 30 cm kakor. Kavla gärna med kruskavel, eller picka med gaffel. Stek bröden någon enstaka minut på varje sida. Stapla bröden på varandra och täck med duk så att de håller sig mjuka.